Foto: F64

Valsts ieņēmuma dienests (VID) vērtē, vai ir iespējams slēgt uzņēmumu "Gan Bei", jo uzņēmumā likuma pārkāpumi, tostarp kases aparātu sagrozīšana un čeku neizsniegšana, turpinās, ceturtdien žurnālistus informēja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Līdz šim VID veicis 30 kratīšanas, kuru laikā izņemti datu nesēji, kases sistēmas, grāmatvedības reģistri, nelegālā programmatūra un citi pierādījumi.

Šobrīd deviņas personas tiek turētas aizdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un grāmatvedības dokumentu viltošanu un slēpšanu organizētā grupā.

Pētersone atklāja, ka vēl 16.janvārī divi cilvēki nav saņēmuši "Gan Bei" restorānā čekus, lai gan uz to uzstājuši.

VID turpina pastiprināti pārbaudīt restorānu ķēdi, lai savāktu pietiekamā daudzumā pierādījumus un uzņēmumu slēgtu.

Kopumā "Gan Bei" lietā nopratinātas vairāk nekā 200 personas. Šobrīd turpinās liecību pārbaudes un precizēšana, kā arī jaunu pierādījumu iegūšana, izņemto pierādījumu apskate, analīze, sistematizācija un nostiprināšana.

Saskaņā ar sākotnējiem aprēķiniem 2014.gada pirmajos sešos mēnešos nodarītais kaitējums valsts budžetam ir aptuveni 800 000 eiro.

Paralēli "Gan Bei" lietas izmeklēšanai tiek turpināts pārbaudes arī citos uzņēmumos. VID turpina veikt tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietu pārbaudes, kurās uzstādītas nesen VID uzmanību piesaistījušās kases sistēmas apkalpojušā dienesta, tostarp "Brio Engineering", nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskās iekārtas.

Tāpēc janvārī VID turpina plaša mēroga pārbaudes Rīgā esošajos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. Līdz šim visos pārbaudāmajos objektos ir konstatēti pārkāpumi.

Arī VID ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis žurnālistiem atklāja šausminošu ainu, skaidrojot, ka visās veiktajās pārbaudēs ir konstatētas iejaukšanās kases sistēmās.  Tāpat kā "Gan Bei", arī citi uzņēmumi Rīgas centrā un Vecrīgā izmantojuši programmatūru, kas "sagroza" kases aparātus. Šāda programmatūra izmantota ēdnīcās, viesnīcās un biljarda klubos Vecrīgā. 

Černeckis atzīmēja, ka VID pārbaudījis nevis mazos vai vidējos uzņēmumus, bet gan lielos un sabiedrībā populāros. Šos uzņēmumus Čerņeckis gan nekonkretizēja, norādot, ka likums viņam neļauj tos nosaukt.

Černeckis norādīja, ka dienests cerējis: pēc "Gen Bei" lietas nākšanas gaismā līdzīgu likumu pārkāpumu skaits mazināsies, tomēr noticis teju pretējais - uzņēmumi izdomā arvien radošākus veidus, kā slēpt nodokļu nemaksāšanu, tostarp uzņēmēji nākot klajā ar "leģendām", ka kases lentes ir sadedzinātas pazaudētas un tamlīdzīgi.

Saistībā ar konstatētajiem faktiem uzsāktas administratīvās lietvedības, veiktas izņemto kases sistēmu elementu apskates, analizēti iegūtie pierādījumi.

Kā vēstīts, VID pērn 11.decembrī, informēja, ka tam ir informācija par diviem uzņēmumiem, kas izmantoja programmu, kas ļauj "sagrozīt" kases aprātus, un notiek aktīvs izmeklēšanas darbs un, visticamāk, apstiprināsies aizdomas par vēl citu uzņēmumu iesaistīšanos nelegālās programmatūras lietošanā.

VID "Gan Bei" ķēdes  restorānos veica kratīšanas, tāpat ar Saeimas balsojumu tika atļauts veikt kratīšanu arī parlamenta deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesvietā, jo viņa sieva Gaļina Karmača tiek saistīta ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Karmača tika aizturēta, un viņai tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Pēc tam drošības līdzeklis tika mainīts.

Finanšu policijas pārstāvji iepriekš pauda pārsteigumu par to, "cik brutālā veidā tika apkrāpts katrs pircējs", jo klients, saņemot čeku, bija pārliecināts, ka norādītā pievienotā vērtības summa aizies valstij, taču "tā nonāca noziedznieku kabatās".

Programmatūru kases sistēmu uzņēmums pārdeva aptuveni par 1500 eiro un tā bija speciāli pielāgota katram kases aprātam. Taču tā gada laikā bija jāatjaunina vairāk nekā 10 reizes, un par katru reizi "klienti" atkārtoti maksāja IT uzņēmumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!