Darbu sākusi Baltijas valstīs lielākā atkritumu šķirošanas rūpnīca Stopiņu novadā, kur, kā norāda projekta īstenotāji, vairāk nekā 90% no sadzīves atkritumiem, kas līdz šim tika noglabāti Getliņu poligonā, tiks sašķiroti un nodoti otrreizējai izmantošanai.

Rūpnīca nodalīs bioloģiski noārdāmos atkritumos un otrreizēji izmantojamās izejvielas – papīru un kartonu, kā arī visa veida plastmasas un metāla izstrādājumus. Šķirošana notiks automatizēti, izmantojot minimālu cilvēku iesaisti – tiks nodrošinās 15 jaunas darba vietas, vienā maiņā strādās 4 darbinieki.

Jaunā rūpnīca ir lielākā šķirošanas rūpnīca Baltijas valstīs un viena no lielākajām Ziemeļaustrumu Eiropā. Visā rūpnīcā atbilstoši ES vides prasībām ir sakārtota gaisa ventilācijas sistēma, uzstādīti filtri, atkritumu šķidrā frakcija nonāk ūdens attīrīšanas iekārtās. Līdz ar rūpnīcas nodošanu varam uzskatīt, ka Latvija spēs izpildīt Eiropas Savienības direktīvu prasības atkritumu apsaimniekošanas jomā, ko tā apņēmusies īstenot līdz 2020. gadam, portālam "Delfi" apgalvo rūpnīcas pārstāvji.

Sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīcas projektu pēc SIA "Getliņi Eko" pasūtījuma attīsta, un turpmākos desmit gadus operēs SIA "Vides pakalpojumu grupa". Projekta kopējās izmaksas ir 10,2 miljoni eiro, no kuriem puse ir ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

"Projekta mērķis ir maksimāli veicināt atkritumu atkārtotu nonākšanu apritē, un ar jauno rūpnīcu mēs to varēsim paveikt. Kopumā rūpnīca spēs sašķirot līdz 300 tūkstošiem tonnu atkritumu gadā. Pie mums nonāks atkritumi no Lielrīgas atkritumu apsaimniekošanas reģiona, vienlaicīgi varēsim apkalpot 8 automašīnas, kuru plūsmu operators regulēs ar luksoforu palīdzību. Atkritumu pieņemšanas zonā slēgtā telpā nepieciešamības gadījumā varēsim uzkrāt reģionā savāktos atkritumus 3 dienu apjomā," pirmdien žurnālistiem norādīja SIA "Vides pakalpojumu grupa" vadītājs Guntars Levics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!