Oktobra beigās SIA "Aerones" ar savu Latvijā izgudroto augstas celtspējas dronu īstenojis pirmo eksperimentālo fasādes mazgāšanu Rīgā, objektā "Z-Towers", portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

"Aerones" līdzdibinātājs un galvenais pilots Jānis Putrāms ir gandarīts, ka uzņēmuma komanda ir spērusi soli uz priekšu savas tehnoloģijas attīstībā un ir pilnīgi pārliecināts, ka visai drīz "Aerones" augstas celtspējas droni tiks pielietoti visā pasaulē.

"Delfi" jau rakstīja, ka "Aerones" ir augstas celtspējas – līdz 200 kilogramiem – bezpilota lidaparāts, kurš spēj gaisā lidināties neierobežoti ilgu laiku, jo ūdens, elektrība un visi citi nepieciešamie resursi tiek nodrošināti no zemes, izmantojot ģeneratorus.

Augstas celtspējas bezpilota lidaparāta izstrāde sākta 2015. gadā un kopš šī laika kompānija ir pilnībā koncentrējusies produkta izstrādei. Visi resursi tiek investēti dronā. Pēdējā gada laikā investīcijas sasniegušas vairākus simtus tūkstošu eiro. ""Aerones" bezpilota lidaparāts ir unikāls tirgū. Tas pagaidām ir vienīgais augstas celtspējas bezpilota lidaparāts pasaulē, kas spēj operēt bez laika ierobežojumiem resursu dēļ. Vēja turbīnu apkopes tirgū mēs šobrīd esam pirmie," iepriekš stāstīja Putrāms.

"Aerones" dibināts 2016. gadā un darbojas pie augstas celtspējas drona tehnoloģijas izstrādes un attīstības dažādās tautsaimniecības nozarēs. Kā pirmās izvēlētas vēja turbīnu apkalpošanas sfēra un debesskrāpju fasāžu, kā arī liela augstuma industriālo būvju mazgāšanas sfēra.

Drons ir pilnībā izstrādāts Latvijā. Kopējā drona celtspēja ir 200 kilogrami, tas ir savienots ar elektrisko kabeli ar bāzi, saņemot elektrisko barošanu no speciāli pielāgota ģeneratora. Kā arī ūdens padeve tiek nodrošināta no zemes, attīstot līdz pat 500 bar lielu spiedienu.

SIA "Aerones" ir vietējo uzņēmēju virzīts produkts un jaunuzņēmums. Starp tā īpašniekiem ir Putrāms, Dainis Krūze, kā arī pazīstamais autosportists un izgudrotājs Andris Dambis. 2017. gadā uzņēmums savu apgrozījumu gandrīz desmitkāršoja, apgrozot 75 939 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!