Foto: LETA

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) iepirkumā par robežkontroles punkta "Vientuļi" būvniecību Viļakas novadā uzvarējusi būvfirma SIA "Arčers", liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

VNĪ izsludinātajā sarunu procedūrā "Arčers" uzvarēja ar viszemāko piedāvāto līgumcenu 11 094 156,08 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Jau ziņots, ka 2013.gada novembrī pēc VNĪ pasūtījuma pabeigta tehniskā projekta pārprojektēšana robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" rekonstrukcijai Igaunijas-Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas stratēģiskā projekta "Vientuļi-Bruņiševa" gaitā.

Tehnisko projektu izstrādāja SIA "Nams". Saskaņā ar tehnisko projektu robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" izbūves kopējās izmaksas tiek lēstas 15,7 miljonu eiro apmērā bez pasūtītāja rezerves neparedzētajiem būvdarbiem.

Tehniskais projekts paredz jaunās robežšķērsošanas vietas izbūvi, kas atbilst visām Latvijas un Eiropas Savienības prasībām un kas spēs apkalpot gan pasažieru, gan kravas transportu, sniedzot būtisku ieguldījumu robežšķērsošanas vietu atslogošanai uz Latvijas-Krievijas robežas. Patlaban "Vientuļi" apkalpo tikai pasažieru transporta līdzekļus, turklāt tās infrastruktūra ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī.

Rekonstruētajā robežšķērsošanas vietā paredzēts izbūvēt piecas kontroles joslas katrā virzienā, galveno kontroles ēku ar kontroles nojumēm un paviljoniem, padziļinātās kontroles ēku, saimniecības ēku, ceļus un laukumus un citu nepieciešamo infrastruktūru.
Līdz 2014.gada beigām plānots pabeigt būvdarbu pirmo un otro kārtu - izveidot pamatinfrastruktūru, ceļu un laukumu pamatni, izbūvēt inženiertīklus, pilnībā izbūvēt saimniecības ēku, pabeigt galvenās kontroles ēkas nulles ciklu un padziļinātās kontroles ēkas karkasu.

Būvdarbu pirmās un otrās kārtas kopējās izmaksas plānotas 6,5 miljonu eiro apmērā bez pasūtītāja rezerves, un tās, kā arī tehniskā projekta izstrādi līdzfinansē Igaunijas-Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programma 2007.-2013.gadam Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta gaitā stratēģiskā projekta "Robežkontroles punkta "Vientuļi" (Latvijas Republika) rekonstrukcija un robežkontroles punkta "Bruņiševa" (Krievijas Federācija) rekonstrukcija" laikā (projekta īsais nosaukums "Vientuļi-Bruņiševa").

Stratēģiskais projekts "Vientuļi-Bruņiševa" tiek īstenots saskaņā ar 2012.gada 28.decembrī parakstīto Granta līgumu ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kas ir programmas vadošā iestāde. Šī programmas stratēģiskā projekta gaitā finansējums, kas attiecās uz "Vientuļu" attīstību, ir 7,1 miljons eiro. Kopējais finansējums šim stratēģiskajam projektam ir 9,3 miljoni eiro, no kuriem 90% sedz programma. Savukārt atlikušie 10% ir Latvijas un Krievijas valsts budžeta līdzfinansējums.

Stratēģiskā projekta "Vientuļi-Bruņiševa" laikā paredzēti arī Krievijas robežšķērsošanas vietas "Bruņiševa" priekšizpēte, tehniskā projekta izstrāde un nepieciešamie būvdarbi. "Bruņiševa" robežojas ar robežšķērsošanas vietu "Pededze" Latvijas pusē, kurai savukārt jau ir veikta rekonstrukcija un nodrošināts nepieciešamais tehniskais līmenis.

Patlaban abi punkti apkalpo tikai Latvijas un Krievijas transportlīdzekļus. Savukārt pēc "Bruņiševas" rekonstrukcijas tā varēs kļūt par starptautisku robežšķērsošanas vietu, kas apkalpos arī pasažieru transportu.

Savukārt robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" trešo būvdarbu kārtu, kas ir robežšķērsošanas vietas pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, paredzēts īstenot pēc papildu nepieciešamā finansējuma piesaistes, kas saskaņā ar VNĪ prognozēm varētu notikt 2015.-2016.gadā. Pēc tilta pāri Ludonkas upei Krievijas pusē un iespējamās ceļa P35 rekonstrukcijas (paplašināšanas) Latvijas pusē plānots īstenot būvdarbu ceturto kārtu - robežšķērsošanas vietas pieslēgumus jaunajiem ceļiem un tiltam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!