Foto: LETA

"Vitol" grupa varētu pārdot tai pastarpināti piederošās AS "Latvijas kuģniecība" akcijas, ja būs pircējs, sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Roberts Kirkups.

""Vitol" [kuram caur "Euromin" un "Ventspils naftu" pieder "Latvijas kuģniecības" akcijas] vienmēr ir skaidri paudis, ka standarta kuģniecība nav viens no grupas stratēģiskajiem darbības virzieniem. Tas nozīmē - ja būs pircējs, tad var tikt pieņemts lēmums par "Latvijas kuģniecības" pārdošanu," pauda Kirkups.

Pēc viņa teiktā, "Latvijas kuģniecībai" tas nozīme, ka turpinās darbs pie dažādu papildu biznesu slēgšanas, lai izveidotu tīru kuģniecības kompāniju, kurai pieder tikai kuģi un kura nodarbojas ar to pārvaldi. "Kā jūs zināt, mēs cenšamies pārdot nekustamo īpašumu portfeli. Tāpat mums vēsturiski pieder "Latmar", kura pārziņā bija vecie kuģi. Mēs gribam visus šos papildu biznesa virzienus slēgt, lai potenciālie investori var vērtēt kuģošanas uzņēmumu ar ļoti vienkāršu struktūru, nejautājot, kas ir tas vai cits meitasuzņēmums," skaidroja kompānijas valdes priekšsēdētājs.

Taujāts, vai "Latvijas kuģniecības" akcijām arī turpmāk būtu jāpaliek Rīgas biržas sarakstos, viņš atzina, ka patlaban vienīgā problēma ir to likviditāte. "Kas attiecas uz akcijām, tad vienīgā problēma ir, ka tās biržā ir salīdzinoši nelikvīdas. Pircējam, ja tas vēlas piesaistīt hedžfondus, ir jāredz likviditāte. Tā ir problēma, un tā ir problēma, ko mēs redzam "Nasdaq" Baltijas biržās. Investori tomēr grib redzēt akcijas, kuras tie var nopirkt un pārdot, nevis nopirkt un tad būt spiesti tās paturēt vismaz 20 gadus," sacīja Kirkups.

Pēc jaunākajiem "Latvijas kuģniecības" sniegtajiem datiem, "Ventspils naftai" pieder 49,94% uzņēmuma akciju, Igaunijas "Fondo H" 19,62%, bet valstij - 10%. Savukārt 20,44% kompānijas daļu pieder citiem akcionāriem.

Kā ziņots, "Latvijas kuģniecības" koncerns pērn strādāja ar 90,682 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 8,6% vairāk nekā 2015.gadā, savukārt koncerna zaudējumi pieauga 3,6 reizes - līdz 20,987 miljoniem eiro.

Kompānija veic kravu pārvadājumus visās pasaules jūrās un okeānos, apmāca un komplektē starptautiskajām konvencijām atbilstošas apkalpes, kā arī piedāvā kuģu tehnisko menedžmentu saviem un citu kuģniecību kuģiem. "Latvijas kuģniecības" akcijas kotē "Nasdaq Rīga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!