Foto: LETA

Tiesvedībā par Inčukalna gudrona dīķu likvidēšanu pērnā gada nogalē pret būvuzņēmumu "Skonto būve" Valsts vides dienests (VVD) iesniedzis pretprasība, bet šogad prasības papildinājumā VVD pieprasa no uzņēmuma 13 miljonus eiro, raksta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Laikraksts norāda, ka būtībā VVD centīsies attiesāt "Skonto būve", kas sākotnēji bija izvēlēts kā uzņēmums, kurš likvidēs gudrona dīķus, jau samaksāto naudu. Prasības papildinājums gan vēl nav pieņems. VVD uz pieciem gadiem noalgojis zvērinātu advokātu biroju "Vilgerts" un zvērinātu advokātu Erlenu Kalniņu. Kopējā summa par advokātu pakalpojumiem ir 272 250 eiro.

Jau ziņots, ka VVD lauza līgumu ar uzņēmumu un tas vērsās tiesā, pieprasot zaudējumu atlīdzību 7,6 miljonu eiro apmērā par 2015. gadā veikto darbu. "Neatkarīgā" gan raksta, ka "Skonto būves" darbi jau tāpat pirms tam bija apstājušies tehnoloģisku problēmu, dramatiska sadārdzinājuma un abpusēja konflikta dēļ. VVD pret "Skonto būvi" iesniedza pretprasību.

Tiesā lieta vēl nav skatīta pēc būtības. Pēdējā sēde tika atcelta un pagaidām jauns lietas iztiesāšanas datums nav noteikts.

Līdz šim gudrona dīķu likvidēšanai iztērēti 28 miljoni eiro, savukārt projekta nākamā posma prognozētās izmaksas svārstās no 26,7 līdz 29,7 miljoniem eiro, atsaucoties uz VVD, raksta laikraksts. Otrās kārtas darbu tehniskās specifikācijas izstrādē darbojas arī Eiropas Komisijas (EK) eksperti. Tomēr EK piekritusi gudrona projekta pagarinājumam līdz 2019. gada 31. martam un apsolījusi atvēlēt vēl 11 miljonus eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.

Ja projektu nepabeigs plānošanas periodā, tad EK var atņemt gan papildu piešķirto naudu, gan arī 2007.–2013. gada periodā deklarēto naudu.

Jau ziņots, ka, rodoties nesaskaņām starp VVD un iepriekšējo darba izpildītāju "Skonto būve", tika apdraudēta Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana. Uzņēmums paziņoja, ka par pašreizējiem līdzekļiem darbu pabeigt nav iespējams, savukārt VVD atteicās piešķirt papildu līdzekļus. Tā vietā VVD lauza līgumu ar darbu izpildītāju un lika pamest projekta īstenošanas vietu.

Sākotnēji sanācijas darbu termiņš bija 2015.gada nogale, taču tagad tas pagarināts līdz 2022.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!