Foto: Reuters/Scanpix
SIA "Winergy" īpašnieks, Igaunijas pilsonis Indreks Kuivalks starptautiskajā šķīrējtiesā iesniedzis prasību pret Latviju, prasot kompensāciju par nodarītajiem zaudējumiem, pārkāpjot Latvijas un Igaunijas valdību noslēgto līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību, liecina viņa paziņojums masu medijiem.

Kuivalks uzskata, ka "Winergy" un "Norvik Bankas" strīdā Latvijas valsts iestādes nepārprotami lobē vienas puses, porti, bankas intereses.

"Mēs neesam priecīgi vērsties pret valsti, kurā esam veikuši investīcijas, jau daudzu gadu garumā veiksmīgiveikuši komercdarbību un samaksājuši nodokļus vairāk nekā 1,2 miljonu eiro, kā arī nodrošinājuši neskaitāmas darbavietas Rīgā un reģionos. Taču situācijā, kad LR tiesībsargājošās iestādes acīmredzami darbojas vienas civiltiesiskā strīdā iesaistītās puses labā, savukārt, banku uzraugs izliekas neredzam iesaistītās kredītiestādes likuma normu pārkāpumus, nemaz nerunājot par biznesa ētiku, mēs diemžēl esam spiesti to darīt", norāda Kuivaliks.

"Winergy" juriste Jūlija Brice portālu "Delfi" informēja, ka zaudējumu kompensācijas summa ir ne mazāka kā 51 463 145 eiro, bet prasībā arī minēts, ka summa vēl tiks precizēta.

"Winergy" savu un bankas konfliktu interpretē, norādot, ka strīds sācies 2013.gada maijā, kad kredītiestāde formālu iemeslu dēļ pirms termiņa izbeidza noslēgtos aizdevuma līgumus, pieprasot atmaksāt visu summu uzreiz. Pēc "Norvik bankas" iesnieguma atsāktā kriminālprocesa ietvaros tika arestēta visa "Winergy" manta, skaidro uzņēmuma juriste Jūlija Brice.

"Winergy" uzskata, ka, ņemot vērā nepamatoti sacelto ažiotāžu ap šo civiltiesisko strīdu, kā arī "Norvik bankas" sākto reklāmas kampaņu, arī turpmāk pret šo uzņēmumu tiks vērsti neadekvāti līdzekļi un metodes.

Saisttībā ar "Winergy" sūdzību šķīrējtiesā "Norvik banka" medijiem izplatītā paziņojumā uzsver: ""Winergy" ir ļaunprātīgi kredīta nemaksātāji, bet Indreks Kuivalliks ir ieguldījis mazāk par 3000 eiro. To apliecina auditorfirmas "Deloitte" atzinumi. Viss pārējais ir no bankas izblēdīta nauda. Traģikomiski, ka viņu situācijā par risinājumu var uzskatīt sūdzēt tiesā valsti."

Konfliktu banka raksturo kā "klasisku ļaunprātīgas maksātnespējas gadījumu ar visām pazīmēm un iesaistītajiem personāžiem: ir blēži, kas nevēlas atdot reālus kredītus, ir fiktīvi kreditori, kuru kredīti neparādās gada pārskatos, ir blēdīgi revidenti, kas palīdz viltot gada pārskatus, ir tiesneši ar aizdomām par korupciju un izmanīgi maksātnespējas administratori". "Tas nekādā gadījumā nav strīds starp diviem komersantiem. Tēlaini runājot, "Winergy" ir izvēlējis "ķeriet zagli" taktiku," norāda Norvik Bankas Valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

Kā vēstīts, augusta vidū Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā tika apstiprināts tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plāns Igaunijas "Wind One" piederošajam vēja enerģijas ražotājam "Winergy".

Pēc šī lēmuma bankas valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels paziņoja, ka ""Norvik banka" vairs netic tiesu varai Latvijā. Šodien tiesneša Ilmāra Dzeņa apstiprinātais TAP plāns paredz trīs acīmredzamu fiktīvu kreditoru iekļaušanu kopā par summu, kas lielāka par 40 miljoniem eiro. Tas tiek darīts, lai izslēgtu "Norvik banku" no tiesiskās aizsardzības procesa".

Viņaprāt TAP netiks pildīts un nākamais solis būs "Winergy" maksātnespēja ar jauniecelto administratoru Jāni Jurkānu vadībā. Tiesnesis tādējādi ir akceptējis rafinētu bankas apkrāpšanas shēmu, uzskata Bramvels.

Septembrī "Norvik banka" iesniedza prasības pieteikumu Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošu SIA "Winergy" pamatkapitāla palielināšanu par vairāk kā 11 miljoniem eiro un aicinot atzīt "Aeolus Investments" par 100% "Winergy" kapitāldaļu īpašnieku.

Saskaņā ar bankas sniegto informāciju "Aeolus" vēl būdams vienīgais "Winergy" īpašnieks ieķīlājis "Norvik bankai" 100% uzņēmuma kapitāldaļu.

Banka skaidro, ka pamatkapitāla palielināšana, ar kuru tika ievērojami aizskartas "Norvik bankas" kā nodrošinātā kreditora tiesības, tika realizēta finanšu mahināciju (tā saucamā "karuseļa") rezultātā, proti, radot "Winergy" bilancē saistības pret Igaunijas kompāniju "Wind One OU" par it kā saņemtajiem aizņēmumiem un vienlaicīgi prasījuma tiesības pret citu Igaunijas uzņēmumu "Energy Ventures OU" par it kā veiktajiem avansa maksājumiem.

"Norvik banka" uzsver, ka "Wind One OU" naudas līdzekļi, ko tā it kā aizdeva "Winergy", tika saņemti no "Energy Ventures OU", kas tos savukārt saņēma no citām "Norvik bankas" finansētām komercsabiedrībām kā piešķirto finansējumu vēja parku attīstīšanai – samaksas veikšanai par vēja turbīnu iegādi. Tādējādi finansējums, kas tika piešķirts reālu aktīvu iegādei un ļautu uzsākt vēja parku darbību un ienākumu gūšanu, tika "izgriezts" cauri daudziem pārskaitījumiem, kuriem nebija nekāda ekonomiska pamatojuma, vien krāpniecība. Minētie fakti nepārprotami norāda uz to, ka "Winergy" veikusi prettiesisku pamatkapitāla palielināšanu, lai mazinātu "Norvik bankai" par labu ieķīlāto "Winergy" kapitāldaļu apjomu, tādējādi liedzot bankai efektīvi realizēt komercķīlu brīdī, kad "Winergy" pārtrauca saistību izpildi pret kredītiestādi, uzskata uzņēmums

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!