Foto: LETA
Vēja parku attīstītāja SIA "Winergy" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) laikā valstij samaksājusi gandrīz miljonu eiro, informēja uzņēmumā.

Pagājušā gada decembrī "Winergy" atbilstoši TAP plānam veica pirmo maksājumu kreditoriem, tostarp arī AS "Norvik banka" 526 124,16 eiro apmērā.

Savukārt šā gada februārī "Winergy" ir veikusi maksājumu Valsts ieņēmumu dienestam 316,470,06 eiro apmērā atbilstoši TAP plānam, tādējādi pilnībā dzēšot visus nodokļu prasījumus.

Tāpat uzņēmums TAP laikā ir ievērojis arī visus pārējos likumā un plānā paredzētos nosacījumus, proti, veicis maksājumus kreditoriem, nodrošinājis visu tekošo nodokļu samaksu, kā arī sedzis visus savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai nepieciešamos izdevumus.

Uzņēmums norāda, ka tas nebūtu bijis iespējams bez "Winergy" īpašnieka finansējuma saņemšanas saskaņā ar plānā norādīto papildu metodi. Kā uzsver uzņēmuma pārstāvji, saskaņā ar 2014.gada 15.jūlija Ekonomikas policijas lēmumu kriminālprocesā, kas sākts pēc "Norvik bankas" iesnieguma, "Winergy" pretēji Kriminālprocesa likuma normām un mērķim tiekot liegta iespēja saņemt atlīdzību par saražoto elektroenerģiju obligātajā iepirkumā un izlietot to nodokļu dzēšanai un plānā paredzēto maksājumu kreditoriem dzēšanai.

Līdz ar to uzņēmumam līdz šodienai izdodas izpildīt TAP pasākumu plānu saskaņā ar plānā un Maksātnespējas likumā noteikto un attiecīgi izdodas izvairīties no maksātnespējas, kuras gadījumā uzņēmuma biznesa vērtība neatgriezeniski zudīs.

Saskaņā ar šo tiesiskās aizsardzības plānu "Winergy" kreditors "Norvik banka", ar ko "Winergy" izveidojusies ilgstoša konfliktsituācija, divu gadu laikā pilnībā saņems visu savu prasījumu, kā arī Maksātnespējas likumā noteikto atlīdzību, norāda "Winergy".

Kā ziņots, Ekonomikas policija piemērojusi aizdomās turamā statusu deviņām ar vēja parku attīstītāju SIA "Winergy" saistītām personām lietā, kurā izmeklē iespējamu ļaunprātīgu līdzekļu iegūšanu no "Norvik" bankas.

Policijā aizdomās turamo vārdus neatklāj, taču LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka viņu vidū varētu būt Andruss Petersons, Tīna Petersone, Alari Piperals, Ilze Bērziņa, Henri Treude un Jānis Vanks.

"Winergy" pārmetumus noliedz un norāda, ka tieši "Norvik" banka uzņēmumam radījusi zaudējumus, vienā brīdī prasot pilnībā atdot aizdevumu.

"Winergy" īpašnieks Indreks Kuivaliks sācis starptautiskās šķīrējtiesas procesu pret Latvijas valsti, prasot ne mazāk kā 51 miljona eiro kompensāciju. Kuivaliks novembrī iesniedza prasību pret Latvijas valsti izskatīšanai īpaši sasauktai (ad hoc) šķīrējtiesai, kas nodibināta saskaņā ar ANO Starptautiskās tirdzniecības noteikumu komitejas (UNCITRAL) šķīrējtiesas noteikumiem. Prasība arī nosūtīta Hāgas Patstāvīgās šķīrējtiesas ģenerālsekretāram. Kuivaliks prasa Latvijas valstij kompensāciju, jo uzskata, ka valsts pārkāpj Latvijas un Igaunijas valdību noslēgto līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību. Uzņēmumā informēja, ka zaudējumu kompensācijas summa ir ne mazāka kā 51 463 145 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!