Foto: F64
Maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" (LM) akcionārs Sergejs Zaharjins pārsūdzējis viņa interesēm nelabvēlīgo spriedumu strīdā par 1,9 miljonu LM akciju atprasīšanu, portālu "Delfi" informēja viņa pārstāvji.

Zaharjins uzskata, ka AT Civillietu tiesu palāta, izskatot lietu apelācijas instancē, ir nepareizi piemērojusi materiālo tiesību normas un ir pārkāpusi procesuālo tiesību normas, kā rezultātā lieta ir izspriesta nepareizi.

AT Civillietu tiesu palāta 2014. gada 6. februāra spriedumā faktiski ir atzinusi, ka prasītāja Kirova Lipmana versija par LM akciju atprasīšanu nav pierādīta, norāda Zaharjina pārstāvji.

Zaharjins lūdz ierosināt kasācijas tiesvedību un nodot lietu izskatīšanai kasācijas kārtībā paplašinātā sastāvā, kā arī atcelt AT Civillietu tiesu palātas 6. februāra spriedumu un nosūtīt lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesai citā tiesnešu sastāvā.

Portāls "Delfi" iepriekš jau rakstīja, ka Lipmans kļuva par LM akcionāru 2003.gadā, kad no uzņēmuma akciju kontrolpaketes toreizējā īpašnieka - uzņēmuma "Gesil Limited" - viņš savā īpašumā ieguva 4 950 553 LM akcijas. Tai pat gadā no šī uzņēmuma akcijas ieguva arī Zaharjins un Segals.

Kaut arī kopumā "Liepājas Metalurga" darbība 2003.gadā bija pozitīva, tomēr tā akcionārus pilnībā neapmierināja. Galvenie iemesli tam bija salīdzinoši augstās tērauda ražošanas izmaksas un uzņēmuma novecojušās iekārtas, tāpēc tika nolemts rūpnīcu modernizēt, taču tam bija nepieciešami finanšu resursi, kuru LM nebija. Tāpēc akcionāri nolēma finansējumu piesaistīt, un šim nolūkam bija nepieciešams pārrunām deleģēt vienu lielāko akcionāru.

Akcionāri vienojās, ka tie nodos Zaharjinam uz laiku līdz modernizācijas pabeigšanai daļu no viņiem piederošajām akcijām, kas dos iespēju ātrāk un efektīvāk piesaistīt finansējumu "Liepājas Metalurgam", iepriekš informēja Lipmana pārstāvis.

Lipmans 2003.gada septembrī pārveda viņam piederošās 1 950 550 "Liepājas Metalurga" akcijas Zaharjinam. Pēc šī akciju pārskaitījuma Lipmanam pašam palika 3 000 003 "Liepājas Metalurga" akcijas, kas veidoja aptuveni 17% no apmaksāto uzņēmuma akciju kopskaita uz to nodošanas brīdi.

"Liepājas Metalurga" modernizācija tika pabeigta 2011. gadā, par ko uzņēmums informēja sabiedrību ar publikāciju Rīgas Fondu biržā. 2011. gada nogalē Lipmans vērsās pie Zaharjina ar lūgumu atdot viņam uz laiku nodotās akcijas, un saņēma mutiskus solījumus to izdarīt. 2012.gada martā Lipmans cēla prasību tiesā pret Zaharjinu par akciju atdošanu, kuru tiesa pabeidza skatīt 2013. gada aprīlī, apmierinot Lipmana prasību.

LM šobrīd ir nonācis nopietnās finanšu grūtībās, tāpēc sākta tā maksātnespēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!