Foto: F64

Grūtībās nonākušā metalurģijas milža AS "Liepājas metalurgs" (LM) abi lielākie akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals ir parakstījuši dokumentus un pārdevuši sev piederošās uzņēmuma akcijas Krievijas kompānijai "Daļpolimetal", portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāve Simona Laiveniece.

Segals un Zaharjins no savām akcijām gatavi šķirties par dažiem latiem, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. 

"Šā gada 26.septembrī starp Zaharjinu, Segalu un "Dalinvest Management Company Limited" tika parakstīts abu akcionāru visu akciju pirkšanas pārdošanas līgums, par ko tika paziņots publiski masu informācijas līdzekļos," teikts paziņojumā.

Darījuma summa un līguma juridiskās nianses netiek precizētas.

Savukārt, kompānija "Daļpolimetal", kas pārstāv investoru, sadarbībā ar kreditoru klubu saskaņoja izmaiņas TAP plānā, balstoties uz biznesa plānu. Līdz pat šim brīdim nav saņemta nekāda oficiāla atbilde no "Prudentia" un kreditoru kluba par investora priekšlikumiem, norāda Laiveniece.

""Liepājas metalurgs" valde šobrīd dara visu, lai ievērtotu TAP plānu, taču līdz šim brīdim bez iepriekšminētā investora nekādu oficiālu piedāvājumu par konkrētām investīcijām uzņēmuma valde nav saņēmusi. Abu akcionāru vienīgais mērķis ir TAP plāna izpilde un uzņēmuma bankrota nepieļaušana. Jebkura informācija par it kā apzinātu "Liepājas metalurgs" novešanu līdz bankrotam ir melīga," norāda uzņēmuma pārstāve.

LM administrators Haralds Velmers portālam "Delfi" sacīja, ka viņa rīcībā 1.oktobrī nonākusi dokumenta kopija, kurā Segals un Zaharjins pauž gatavību atsavināt sev piederošās akcijas par "simbolisku samaksu". Dokumentā, ko varot uzskatīt par cerību pirkuma līgumu, pausta gatavība akcijas atdot pie konkrētiem nosacījumiem, proti, tad, kad tās tiek atbrīvotas no aresta un apķīlājuma.

Tomēr Velmers sacīja, ka šīs dokuments viena nav pietiekams pamats, lai lūgtu tiesu grozīt tiesiskās aizsardzības procesa plānu un pagarināt pasākumu plāna izpildes termiņus, jo līgums, kas būtu pamats ieskaitīt naudu - 25 miljonus eiro - LM kontā nav noslēgts un līdz ceturtdienai, 3.oktobrim, minētā summa arī kontā nav ieskaitīta.

Līdz ar to joprojām pastāv bažas, vai akcionāriem patiešām ir vēlme glābt finanšu grūtībās nonākušo uzņēmumu.

Jau ziņots, ka Zaharjins un Segals ar Krievijas metalurģijas uzņēmumu "Daļpolimetal" iepriekš panāca vienošanos par 70% akciju nodošanu, lai investors varētu ieguldīt nepieciešamos līdzekļus rūpnīcā un pēc iespējas ātrāk atjaunotu tehnoloģisko procesu.

 "Daļpolimetall" iepriekš apliecināja gatavību ieguldīt 25 miljonus eiro (17,5 miljonus latu) grūtībās nonākušajā AS "Liepājas metalurgs", tā ražošanas atsākšanai.

"Delfi" jau ziņoja, ka Liepājas tiesa 10.septembrī noteica tiesisko aizsardzību finanšu grūtībās nonākušajam metalurģijas flagmanim "Liepājas metalurgs". 20. augustā pēc kreditoru nolīgtā konsultanta "Prudentia Advisors" uzklausīšanas tiesiskās aizsardzības pasākumu (TAP) plāna pieņemšanu atbalstīja arī Ministru kabinets.

Taču arī pēc TAP pasākumu plāna apstiprināšanas, redzot, ka tas netiek pildīts, kreditori jebkurā brīdī var pieprasīt "Liepājas metalurga" maksātnespēju.LM tiesiskās aizsardzības plānā paredzēta atsevišķu LM meitas kompāniju daļu pārdošana, atsevišķu uzņēmuma cehu atdalīšana un darbinieku skaita samazināšana.

Tāpat plānā paredzēts pārdot neizmantojamo kustamo un nekustamo mantu un, samazinot darbinieku skaitu, palielināt atlikušajiem darba samaksu par 95 latiem, pārtraukt "visāda veida sponsorēšanas aktivitātes, tai skaitā sporta un kultūras", bet Liepājas Ledus halli nodot nomā Liepājas pilsētas domei par 1 latu gadā.

Kā teikts uzņēmuma preses dienesta paziņojumā, visu šo darbību rezultātā LM aizvien nodrošinās ar darbu līdz 1900 strādājošo un visu esošo kreditoru ieguvums būs vismaz 20 reizes lielāks, nekā bankrota gadījumā.

Uzņēmums ir nonācis finanšu grūtībās. Kompānijas pamatražošana apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ ir pārtraukta. Savukārt uzņēmuma lielākie kreditori, tostarp Valsts kase, meklē risinājumus, kā grūtībās nonākušo kompāniju glābt. Gan kreditoru klubs, gan uzņēmuma vadība patlaban meklē kompānijai investoru.

Liepājas tiesa maijā ierosināja uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa lietu un uzdeva līdz 26.jūlijam iesniegt kompānijas glābšanas plānu. LM tiesai iesniedza lūgumu pagarināt plāna iesniegšanas termiņu par mēnesi, ko tiesa apmierināja.

LM ir lielākais darba devējs Liepājā - kompānija nodarbina aptuveni divus tūkstošus cilvēku. Uzņēmuma akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" otrajā sarakstā. Kompānijas lielākie īpašnieki ir privātpersonas - Sergejs Zaharjins, Iļja Segals un Kirovs Lipmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!