Foto: LETA
Zviedrijas uzņēmums "Eolus Vind AB" Mērsraga ostas teritorijā pie jūras vēlas būvēt vēja ģeneratoru parku, informēja Mērsraga novada domes priekšsēdētājs Lauris Karlsons.

Starp Mērsraga novada pašvaldību, Mērsraga ostas pārvaldi un Zviedrijas uzņēmumu noslēgts sadarbības līgums par šī projekta īstenošanu.

Pašvaldība rezervējusi nepilnu hektāru lielu teritoriju jūras krastā, kas tiks iznomāta investoram, ja vēja parka projekta virzībā būs vērojama pozitīva attīstība.

Noslēgtais līgums paredz, ka tiks sākti izpētes darbi un veikts ietekmes uz vidi novērtējums. "Tas nav parasts vēja parka projekts, jo tie būs trīs līdz piecas reizes jaudīgāki ģeneratori par tiem, kas ir vēja parkos citviet Latvijā," akcentēja Karlsons. Zviedrijas uzņēmums paredz uzstādīt jūras krastā Mērsragā vismaz divus vēja ģeneratorus. Katra ģeneratora jauda būs no 3 līdz 5 megavatiem (MW). Tālākā nākotnē varētu uzstādīt vēl vismaz divus ģeneratorus. Iespējams, nākamais posms varētu būt vēja parka izveide jūrā.

Par projekta izmaksām vēl esot pāragri runāt, bet skaidrs, ka tie būs vairāki miljoni latu, informēja Karlsons. Vēja parka izveide gan ir laikietilpīgs process, tādēļ Karlsons prognozē, ka zviedru vēja parks Mērsragā varētu sākt darboties ne ātrāk kā pēc pāris gadiem.

"Eolus Vind AB" Zviedrijā jau esot uzbūvējis aptuveni 200 vēja ģeneratorus un tagad plāno ienākt arī Baltijas valstīs, sākot tieši ar Mērsragu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!