Foto: Publicitātes attēli
Visā pasaulē šobrīd ir vairāk nekā 200 miljoni bezdarbnieku. 150 miljoniem bērnu nav iespējas mācīties pamatskolā. Tuvāko desmit gadu laikā var prognozēt jau 50 miljonu iztrūkumu augsti kvalificētu darba meklētāju vidū. Tas izskaidrojams ar ceturto industriālo revolūciju – ir radītas jaunas tehnoloģijas, kas apvieno fizisko, digitālo un bioloģisko pasauli. Tas nozīmē, ka globālā mērogā cilvēkresursu aina ļoti strauji mainās un kļūst arvien sarežģītāka, tāpat arī pārveidojas profesijām raksturīgās iezīmes.

Ir daudz diskutablu pieņēmumu par lomu, ko tehnoloģijas spēlēs nākotnes darba tirgū. Protams, jaunas tehnoloģijas atstāj graujošu ietekmi, bet tām ir arī potenciāls izmainīt to, kā mēs savas dzīves laikā mācāmies, kā atrodam darbu un strādājam. Tās nodrošina mūs ar datiem, kas ļauj saprast notiekošās pārmaiņas un tās labāk pārvaldīt.

Laikrakstā "Independent" publicētajā rakstā teikts, ka "nodarbinātības samazināšanās robotu dēļ veido tikai trešdaļu no tiem negatīvajiem nodarbinātības rādītājiem, kas saistīti ar tirdzniecības līgumu starp ASV un Ķīnu". Tas nozīmē, ka tehnoloģijas šeit nav ienaidnieks.

Pašlaik lielākās investīcijas izglītībā skar cilvēkus, kuri ir jaunāki par 25, pat par 20 gadiem. Ja tā turpināsies, tā būs katastrofa jaunattīstības pasaulei, jo, Rietumos novecojot ekonomiski aktīvajiem cilvēkiem, proporcionāli samazinās jauniešu skaits.

Kā mācīšanās izskatīsies nākotnē? Pasaules ekonomikas forumā prezentētajā "New Vision" izglītības ziņojumā minēts, ka digitālās mācīšanās platformas jau noklāj visu dzīves ciklu. Tās sākas ar bērniem domātajām lietotnēm, kuras ļauj mācīties spēlējoties, turpinās ar universitāšu mācību kursu apguvi, ikdienišķu prasmju papildināšanu pieaugušo vidū un formālu darba apmācību tehnoloģiju ieviešanu.

Lai gan daudzās jaunās darba vietās būs iekļauts kāds tehnoloģiskais elements, STEM priekšmeti (zinātne, tehnoloģijas, inženierija un matemātika), kā arī datorzinātne nenodrošinās vienīgās iespējas. Pasaules ekonomikas foruma pētījums pierāda, ka vienlīdz nozīmīga būs arī kritiskā domāšana, radošums, sadarbība un ar kognīciju nesaistītas prasmes, kas pierāda, ka iepriekšējie pieņēmumi par humanitāro jomu un zinātnēm ir novecojuši.

Viena no galvenajām tendencēm, kas turpinās attīstīties tuvākajā nākotnē, ir ārštata ekonomikas "nākšana modē". Nesenais pētījums, ko veikuši Hārvardas un Prinstonas ekonomisti, pārsteidzoši liecina, ka "gandrīz visa nodarbinātības izaugsme ASV ekonomikā no 2005. līdz 2015. gadam (9,4 miljoni darbavietu) ir saistīta ar alternatīvajiem darba piedāvājumiem".

Turklāt līdz 2020. gadam 40% no nodarbinātajiem ASV iedzīvotājiem izmantos digitālās darba iespēju platformas, piemēram, LinkedIn, Uber, Deliveroo un care.com. Šajās platformās parādītas dažādas kvalifikācijas prasmes, kā arī dažāda ilguma un attiecību darba uzdevumi. Tās ļauj aplūkot un izmērīt dažādus darba tirgus segmentus, paverot durvis nebijušām regulācijas iespējām.

Ja runājam par darba uzbūves evolūciju, apdomīgiem darba devējiem vajadzētu atstāt pagātnē darba organizēšanu laikā no deviņiem līdz pieciem no pirmdienas līdz piektdienai. Esiet drosmīgi, atrodiet labāko pieeju, uzklausiet savus darbiniekus un radiet jaunas lietas! "Golin" progresīvā pieeja darba organizēšanai ir ļāvusi uzlabot uzņēmuma kā darba devēja tēlu, izpelnoties uzmanību un spēju noturēt darbiniekus pie mums. Piemēram, mūsu izpilddirektore Bibija Hiltone februārī ir iekļauta "Management Today" nepilnu laiku strādājošo Lielbritānijas biznesa līderu top 50.

Nobeigumā ieskicēšu dažas domas par nākotnes darbaspēka izglītošanu. Mūsu bērnus sagaida lielas pārmaiņas, un liela daļa no tām notiks viņu darba dzīves laikā. Bērniem vajag mācīt atrast atbildes, kā arī pareizi uzdot jautājumus sev pašiem, nevis uzskatīt, ka izglītība sniegs visas atbildes. Viņus vajag iedvesmot kļūt intelektuāli zinātkāriem ar apetīti pret mācīšanos visas dzīves garumā.

Lai veiksmīgi reaģētu uz nākotnes ekonomikas, sabiedrības un indivīdu vajadzībām, nepieciešams pārdomāt, ko nozīmē mācīties, ko nozīmē strādāt un kāda ir dažādu iesaistīto pušu nozīme tajā, kā pārliecināties, ka cilvēki ir spējīgi īstenot savu potenciālu. Nākotne ir gaiša tiem, kuri tai ir gatavi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!