Foto: LETA

Tas, kas pašlaik notiek Amerikā, par laimi, ir politiskais cirks un nevis parāda krīze. ASV valdības defolta iespējamība ir tuva nullei.

ASV valdības maksātspēja netiek apšaubīta. ASV parāds ir denominēts dolāros, bet dolāru „drukāšanas mašīna” atrodas Amerikas vienpersoniskā valdījumā. Atšķirībā no, piemēram, Grieķijas vai Spānijas, Amerikai nevienam ārpusē nav jālūdz atļauja dolāru papildus drukāšanai, ja tāda vajadzība rastos. Tajā pat laikā ir zināmas iekšējās procedūras, kas saistītas ar ASV budžeta un valdības parāda apkalpošanu.

Pirms dažām nedēļām divas vadošās ASV partijas nopietni „salecās” par, tā saucamo, "Obamacare" jaunā budžeta kontekstā. Šīs nesaskaņas, diemžēl, sakrita ar tehniskas dabas nepieciešamību kārtējo reizi nobalsot par ASV parāda griestu pacelšanu. Un tāpat kā pirms 2 gadiem arī šoreiz parāda griestu jautājums tiek izmantots kā svira politiskajās batālijās.

Parāda griesti ASV tika sasniegti jau maija vidū, savukārt nauda ASV Valsts Kasei beigsies pēc pāris dienām. Ja politiķi nevienosies līdz tam laikam, ASV Valsts Kasei var pietrūkt līdzekļi, ar ko norēķināties par savām iepriekšējām saistībām un var iestāties tehniskais defolts. Nekas tāds ar šo lielvalsti modernajā vēsturē nav noticis un var tikai minēt, tieši cik traģisku lavīnveida reakciju tas varētu aizsākt savstarpēji cieši sasaistītajā globālajā finanšu sistēmā. ASV valdības obligācijas pieder gan centrālajām bankām, gan komercbankām, gan pensiju fondiem, kompānijām un privātpersonām visā pasaulē.

Nav nekādas jēgas mocīties apokaliptiskos minējumos, jo ASV valdības defolta iespējamība ir tuva nullei. Domājams, arī ASV kongresmeņi un senatori no abām partijām apzinās milzu riskus globālajai finanšu sistēmai un, kas nav mazsvarīgi, arī viņu pašu personiskajai labklājībai. Šajā principu un veselā saprāta cīņā, visdrīzāk, galu galā uzvarēs pēdējais. Politiķi, lai saglabātu savu seju vēlētāju acīs, vilks laiku līdz pēdējam brīdim, tad "apstākļu spiesti un lai glābtu Ameriku un pasauli no vispārēja finanšu kraha" katra puse nedaudz piekāpsies "Obamacare" strīdā un vienosies par parāda griestu pacelšanu. Ja nu viss noiet greizi un šīs nedēļas laikā vienošanās netiek panākta, ASV Federālo Rezervju Sistēmai, cik zināms, ir kabatā pāris ekstraordināru risinājumu, kā ierobežotā termiņā finansēt Amerikas Valsts Kases izdevumus.

Spriežot pēc ASV valdības īstermiņa parādzīmju ienesīguma likmēm, investori ASV maksātnespējas varbūtību neuztver diez cik nopietni. ASV defolta iespējamība tiek vērtēta kā 0.5%. Tātad nav apaļa nulle, bet joprojām ļoti maza, lai visu pamestu un dotos uz mežu būvēt zemnīcas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!