Foto: Shutterstock
Iespējamā uzņēmumu "pārkaršana" un politiskā spriedze būs lielāko biznesa risku vidū 2018. gadā, prognozē starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs "Coface". Analītiķi savā jaunajā valstu risku reitingā arī uzlabojuši vērtējumus Ukrainai, Gruzijai un Nīderlandei, savukārt Baltijas valstu novērtējumi saglabāti bez izmaiņām – apmierinošs riska līmenis Latvijai un Lietuvai, bet Igaunijai zems risks.

Kā rāda jaunais biznesa risku reitings, globālās tirdzniecības izaugsme ir pozitīvi ietekmējusi vairākas atvērtās ekonomikas valstis. Šajā ceturksnī riska vērtējumi ir uzlaboti Nīderlandei (A1), Dienvidkorejai (A2) un Taivānai (A2). Pakāpeniski augot patērētāju un uzņēmumu uzticībai, uzlabojusies biznesa vide arī Grieķijā. Savukārt Baltijas valstu novērtējumi saglabāti bez izmaiņām – A3 jeb apmierinošs riska līmenis Latvijai un Lietuvai, bet Igaunijai A2 jeb zems risks.

Neskatoties uz joprojām augstajiem politiskajiem riskiem, "Coface" uzlabojis vērtējumus arī Ukrainai (C), Gruzijai (B) un Moldovai (C), kurās šobrīd vērojama izaugsme līdz ar ekonomiskās aktivitātes uzlabošanos Krievijā un Eiropā. Savukārt Kazahstānas biznesa videi par labu nākusi gan pieaugošā naftas ieguve, gan ieguldījumi Ķīnas "jaunā zīda ceļa" projektā.

Tikmēr riska vērtējums pasliktināts Saūda Arābijai (C), kur pieaugošā politiskā spriedze kaitē biznesa videi investoru skatījumā. Turklāt šīs Tuvo Austrumu valsts ekonomika ir lielā mērā atkarīga no naftas cenām, kuras joprojām ir svārstīgas.

"Coface" eksperti atzīmē, ka trīs galvenie biznesa riski 2018. gadā būs uzņēmumu "pārkaršanas" risks attīstītajās valstīs, banku krīzes risks Ķīnā, kā arī politiskie riski visā pasaulē. Šogad daudzās valstīs gaidāms saspringts vēlēšanu gads, tostarp prezidenta vēlēšanas Krievijā un Meksikā, kas līdzās sociālajai nestabilitātei uztur augstus politiskos riskus.

"Kā rāda vēsture, zems bezdarba līmenis Vācijā, ASV un Centrāleiropā liecina, ka uzņēmumi tuvojas savai maksimālajai ražošanas kapacitātei. Tas, savukārt, var veicināt uzņēmumu "pārkaršanu" un novest pie piegādes ierobežojumiem, kavējot izaugsmi. Tāpēc uzņēmumiem ir jāmeklē jauni veidi, kā paaugstināt produktivitāti un veicināt savu konkurētspēju. Jo īpaši svarīgi tas ir šajā laikā, kad vairums biznesa nozaru spēcīgi izjūt darbaspēka trūkumu," uzsver "Coface" vadītājs Baltijā Mantvīds Štareika.

Aplūkojot atsevišķas biznesa nozares, redzams, ka, atgūstoties metālu cenām, daudzsološi 2018. gads ir iesācies metalurģijai. Rietumeiropā riska novērtējums no vidēja uz zemu uzlabots informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozarei, bet Ziemeļamerikā atgūstas enerģētika. Savukārt autobūves tendences Apvienotajā Karalistē nesakrīt ar nozares situāciju pārējā Rietumeiropā. "Smagā" Brexit scenārija riska ēnā ir sarukuši gan ieguldījumi, gan ražošanas un pārdošanas apjomi, ko izraisījusi mājsaimniecību un investoru konfidences samazināšanās, attiecīgi sektoram piemērots augsta riska vērtējums, norāda analītiķi.

"Coface" biznesa vides risku novērtējums 160 valstīm izriet no vairākiem faktoriem, tostarp valsts politiskā, ekonomiskā un finansiālā stāvokļa, uzņēmumu maksātspējas un biznesa vides attīstības tendencēm. Riska novērtējumam ir astoņi līmeņi: A1 (ļoti zems risks), A2, A3, A4, B, C, D un E (ekstremāli augsts risks).

"Coface" biznesa nozaru vērtējumam (13 nozares 6 ģeogrāfiskajos reģionos, 24 valstis, kas veido gandrīz 85% no pasaules IKP) ir četri līmeņi: zems, vidējs, augsts un ļoti augsts risks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!