Foto: LETA
Patēriņa cenas jūlijā samazinājās salīdzinoši spēji, par 1,0%. Mēneša deflācija jūlijā gan zināmā mērā ir ierasta, cenas šajā mēnesī mazinājušās arī pāris iepriekšējos gadus, tiesa, mērenāk.

Straujo kritumu veicinājis spējāks nekā citus gadus sezonāls apģērbu un apavu cenu kritums (par 7,9% attiecībā pret jūniju), salīdzinoši straujš bijis arī sezonālais kritums dārzeņu cenās (168%). Cenu samazinājumu papildus sekmējusi joprojām krietni lētāka nekā pērn nafta – jūlijā kritušies no tās cenas atkarīgie gāzes (par 8,7%) un siltumenerģijas (par 3,6%) tarifi. Pēdējo pāris nedēļu pakāpeniskais naftas cenu kritums gan vēl nav pilnībā atspoguļojies degvielas cenās – tā jūlijā kļuvusi vien par 0.3% lētāka. Sagaidāms, ka degvielas cenu kritums turpināsies arī augustā.

Gada griezumā patēriņa cenas kopumā saglabājušās pērnā gada līmenī. Joprojām turpinājies mērens pieaugums pakalpojumu cenās (2,6%), ko palīdz stutēt noturīgais un salīdzinoši spējais algu kāpums.

Savukārt preču cenas bijušas par 1,0% lētākas nekā pērn Pārtika bijusi par 2% lētāka nekā gadu iepriekš, piens bijis par 12% lētāks, gaļa un gaļas izstrādājumi par 2,7% lētāki, bet dārzeņu cena samazinājusies par 7%. Naftas cenas dinamika pasaulē (eiro izteiksmē jūlijā tā bijusi par 38% lētāka nekā pērn) turpina radīt patērētājiem labvēlīgu ietekmi uz gāzes, siltuma un degvielas cenām. Gāzes cena mājsaimniecībām bijusi par 9,5% lētākā nekā gadu iepriekš. Degvielas cena gada laikā samazinājusies par 11,2%.

Sagaidāms, ka patēriņa cenu gada izaugsme turpmākos pāris mēnešus būs pieticīga. Nelielu devumu cenu izaugsmē šogad sniegs akcīzes nodokļa paaugstināšana alkoholam 1. augustā, inflāciju nedaudz varētu veicināt arī dārgāki izglītības pakalpojumi – Latvijas Universitāte, piemēram, ir paziņojusi par studiju maksas celšanu daļai no studiju programmām šajā mācību gadā.

Uz gada beigām arī cenu izaugsme pakāpeniski kļūs straujāka, jo pazudīs labvēlīgā ietekme no naftas cenu krituma pērnā gada beigās. Tomēr kopumā šogad patēriņa cenu kāpums vēl arvien būs neliels, iespējams, pat nedaudz mazāks nekā pašreizējā 0,8% prognoze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!