Foto: LETA

Ja ASV politiķiem neizdosies vienoties par parādsaistību griestu palielināšanu, sekas var būt neprognozējamas, uzskata Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Viņš norādīja, ka pašreizējā situācija ASV ir labs piemērs tam, pie kā noved ultimāti budžeta veidošanas gaitā. Budžeta nav un valsts institūcijās darbs ir apstājies, algas netiek maksātas. Šī situācija neesot unikāla un jau esot piedzīvota. Ja ilgāku laiku ASV nespēs vienoties par budžetu, tad pastāv iespēja, ka pasliktināsies ASV ekonomika, kas savukārt pastarpināti var atstāt iespaidu uz pasaules, tostarp Latvijas, ekonomiku.

Taču daudz bīstamāks esot jautājums par politiķu nespēju vienoties par parādsaistību griestu paaugstināšanu. Ja tas nenotiek, pastāv reāli parādu defolta draudi ar tālejošām sekām pasaules finanšu sektorā. Mūsdienās līdzīgu precedentu neesot bijis. Līdz šim ASV vērtspapīri tika uzskatīti par drošāko ieguldījumu. Līdz ar to ir grūti paredzēt, kādas tam varētu būt sekas, teica Dombrovskis.

Premjers pauda cerību, ka ASV politiķiem tomēr izdosies panākt nepieciešamās vienošanās.

Kā ziņots, ASV Senāta demokrātu un republikāņu līderi pēc pirmdien notikušajām sarunām pauda pārliecinātību un optimismu, ka viņiem izdosies rast vienošanos, lai izvairītos no potenciāli katastrofālā parādu defolta.

Ja ASV parādsaistību griesti netiks paaugstināti līdz 17.oktobrim, valstij aptrūksies finanšu līdzekļu un tā pirmo reizi vēsturē piedzīvos parādsaistību maksātnespēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!