Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas ekonomikas izaugsme 2013.gadā kļūs lēnāka un iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums gaidāms par 3–3,8%, prognozēja banku analītiķi.

"Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks sacīja, ka līdz ar ļoti vārgu ekonomisko situāciju Eiropā arī Latvijā izaugsme 2013.gadā kļūs lēnāka.

"Galvenais izaugsmes noteicējs arvien būs eksports, un, ja tā izaugsmes tempi joprojām būs pozitīvi, tad arī darba tirgus turpinās uzlaboties un arī mājsaimniecību patēriņš pakāpeniski pieaugs. Proti, izaugsme būs samērā plaša un pozitīvus tempus redzēsim gan eksporta, gan iekšzemes pieprasījuma nozarēs," teica Kazāks.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis pastāstīja, ka, par spīti eiro zonas recesijai un valdošajai globālās ekonomikas perspektīvu nenoteiktībai, sagaidāms, ka Latvijas ekonomika 2013.gadā turpinās pieaugt. "Izaugsmi nākamgad prognozējam 3,8% apmērā, kas būs zemāka par 2012.gadā spēto," viņš pieļāva.

Gašpuitis norādīja, ka, ņemot vērā visaptverošu izaugsmes palēnināšanos gan reģionā, gan pasaulē un ekonomiskās politikas nenoteiktības ietekmi, Latvija saskarsies ar plaša mēroga izaicinājumiem, tādēļ jārēķinās ar spēcīgu pretvēju un iespējamiem satricinājumiem, piemēram, ASV fiskālās kraujas ietekmi, viļņošanos ap eiro zonas integrācijas gaitu, kas var viest korekcijas. "Tomēr līdz šim Latvijas ekonomika ir apliecinājusi savu elastību un spēju izmantot iespējas," viņš uzsvēra.

Tāpat Gašpuitis atzina, ka lielu lomu saglabās noskaņojums ekonomikā. "Tas līdz šim ir bijis ļoti noturīgs pret ārējiem notikumiem. Ignorance vai imunitāte pret citviet notiekošo ir ļāvusi atdzīvoties patēriņam, kā dēļ ir pārspētas 2012.gada sākumā izteiktās prognozes," sacīja "SEB bankas" makroekonomikas eksperts.

Viņš teica, ka ekonomikas kopējās tendences turpinās balstīties tirdzniecības, apstrādes rūpniecības un transporta un uzglabāšanas nozaru attīstībā. Nozīmīgs sektors ir operācijas ar nekustamo īpašumu, kura aktivitāte saglabāsies zemā līmenī. Nedaudz mērenākos tempos kā 2012.gadā arī 2013.gadā turpinās atgūties būvniecība. Savukārt finanšu un apdrošināšanas pakalpojumu joma turpinās pielāgoties pēckrīzes situācijai.

Savukārt "Nordea Bank Finland" ("Nordea") Latvijas filiāles vecākais ekonomists Andris Strazds pieļāva, ka ekonomikas apmērs 2013.gadā varētu pieaugt aptuveni par 3-3,5%.

"Atsevišķi pa nozarēm izaugsmi neprognozējam, taču ir ļoti iespējams, ka uz vietējo tirgu orientētas nozares (tirdzniecība, būvniecība) nākamgad augs nedaudz straujāk nekā uz eksportu orientētās (apstrādes rūpniecība, transports un loģistika)," klāstīja Starzds.

Latvijas IKP 2011.gadā pieauga par 5,5%, bet 2012.gadā ekonomikas izaugsme gaidāma par apmēram 5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!