Foto: F64
Elektrības stabiem un vadiem ilgtermiņā vajadzētu pāriet Latvijas energokompānijas "Latvenergo" meitasuzņēmuma, kas nodarbojas ar elektroenerģijas sadali, "Sadales tīkls" īpašumā, sacīja "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss.

Viņš pastāstīja, ka pašlaik elektrības stabi un vadi pieder "Latvenergo", taču tie ir iznomāti un pilnībā atrodas "Sadales tīkla" reālā valdījumā. Pēc viņa teiktā, aktīvus pilnībā nodot "Sadales tīklam" varētu, ieviešot Trešo enerģētikas paketi. "Protams, ka ilgtermiņā tiem vajadzētu būt "Sadales tīkla" īpašumā, tāpat kā pārvades tīkliem vajadzētu būt pārvades operatora īpašumā," atzina Bariss.

Viņš norādīja, ka "Sadales tīklam" nevarētu būt cits akcionārs, kā vien "Latvenergo", jo Enerģētikas likumā noteikts, ka "Sadales tīkla" akcijas var piederēt tikai un vienīgi "Latvenergo", un tas likumā iestrādāts pēc tautas referenduma, kur lēma par "Latvenergo" neprivatizēšanu.

"Visi aktīvi paliek "Latvenergo" vai "Latvenergo" meitasuzņēmumu īpašumā, taču tiek nodalīts sistēmas operators, kurš atbild par visu pārvades sistēmu administrēšanu. Līdz ar to veidojas situācija, ka ir vajadzīgas akcionārs visai akciju sabiedrībai "Latvenergo" un ir vajadzīgs akcionārs jaunajam sistēmas operatoram," klāstīja Bariss.

Kompānija "Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi - "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba" un "Liepājas enerģija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!