Foto: DELFI

Finanšu piramīda "MMM" Latvijā nodarbojas ar cūcību, šādu viedokli telekanālam PRO100TV paudis Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja vietnieks Jānis Brazovskis.

Pēc Brazovska vārdiem, fakts, ka aiz finanšu piramīdas "MMM" stāvošie ļaudis saka - viņi nevienam neko negarantē, neattaisno šo cilvēku darbības.

"Ja kāds paziņo, ka viņš nodarbojas ar cūcībām, tad tā cūcība mazāka nekļūst. Tā bija cūcība un tāda arī paliks," sacījis Brazovskis, norādot, ka naudas noguldītājiem "MMM" vajag saprast, ka viņi piedalās "šajā cūcībā".

"Pēc likuma viņiem nekas nedraud, bet viņiem ir jāzina, ka lielā mērā – neizvēlēšos izteicienus – viņi cūcībā piedalās," sacīja Brazovskis. Viņš uzskata arī, ka šādu finanšu piramīdu popularitāte balstās uz cilvēku ticību pasakai.

"Cilvēki vienmēr grib ticēt kaut kādiem brīnumiem, īpaši pēdējos gados," klāstīja FKTK priekšsēdētāja vietnieks. Viņš atklāja, ka uzraudzības iestādēm nav datu, cik daudz cilvēku Latvijā varētu būt ieguldījuši savu naudu "MMM – 2011".

Jau vēstīts, ka bēdīgi slavenās Krievijas lielākās finanšu piramīdas "MMM" dibinātājs Sergejs Mavrodi pērn beigās paziņoja, ka ir izveidojis jaunu investīciju tīklu "MMM – 2011", un solīja, ka tas naudas noguldītājiem sniegs 20 – 30% lielu ikmēneša peļņu.

"MMM – 2011" pārstāvji Latvijā lēš, ka piramīda mūsu valstī spējusi sapulcināt līdz 10 000 cilvēku. Šo ciparu FKTK gan vērtē skeptiski, jo "MMM - 2011" darboņu publiskajā telpā minētie skaitļi bijuši aizdomīgi mainīgi.

Naudas noguldītājiem "MMM – 2011" tiek solīti galvu reibinoši procenti, taču netiek dotas nekādas garantijas, ka cilvēki savu ieguldīto naudu un procentus dabūs. Ar piramīdā iesaistītajiem netiek slēgti nekādi līgumi, nav arī nekādu noteikumu.

FKTK brīdināja, ka finanšu piramīdas galvenā pazīme ir tā, ka klientiem tiek solīta nesamērīgi liela peļņa īsā laika posmā, taču jebkuras šādas shēmas liktenis jau tās iedīglī ir iepriekš zināms - tā beigs pastāvēt, kad apsīks naudas plūsma, proti, kad piramīda nespēs piesaistīt jaunus dalībniekus, lai samaksātu augstos procentus jau par esošo dalībnieku ieguldījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!