Foto: LETA

Latvijā izveidotā iepirkumu sistēma ir neefektīva, skaidroja valsts AS "Latvijas Dzelzceļš" mediju attiecību vadītājs Māris Ozols.

Pašreizējā iepirkumu sistēma, kad iepirkumā ir jāuzvar formāli lētākajam piedāvājumam, dod iespējamību manipulēt ar piedāvājumu. Turklāt ne vienmēr lētākais piedāvājums realitātē tāds arī būs, piebilda Ozols.

"Latvijas Dzelzceļš" pauž gandarījumu, ka Konkurences padomei izdevies atklāt tik vērienīgu vienošanos, kā arī izsaka cerību, ka nākotnē iepirkumu procedūras kārtība varētu tikt mainīta.

Ja sistēma to ļautu, lielajos iepirkumos, kādi ir arī "Latvijas Dzelzceļam", varētu ietaupīt daudz vairāk līdzekļu un izraudzīties efektīvāku piedāvājumu, piebilda Ozols.

Konkurences padome (KP) piemērojusi 2 011 557 latu naudas sodu 26 energobūvniecības uzņēmumiem, kas vairāk nekā 300 iepirkumos kropļojuši konkurenci un sadārdzinājuši cenu, šodien žurnālistiem paziņoja KP. Uzraugu pārmetumi veltīti arī AS "Sadales tīkls" un AS "Latvenergo".

Vislielāko naudas sodu saņēmusi SIA "Vidzemes energoceltnieks" - 471 106 latus, tai seko SIA "Latvijas energoceltnieks" ar 309 362 latu un SIA "Empower" ar 303 638 latu sodu. Kā ziņots, līdz šim karteļdarījumos bija pieķerti tikai mazie būvnieki un maksimālais uzraugu piemērotais sods bijis 40 000 latu.

Aizliegtās vienošanās rezultātā konkurence tika deformēta 316 AS "Latvenergo" un AS "Sadales tīkls" rīkotos iepirkumos, trīs VAS "Latvijas Dzelzceļš", divos SIA "LatRosTrans" un vienā SIA "Binders" rīkotā iepirkumā.

Šie pasūtītāji iegādājās elektroietaišu būvdarbus un elektromontāžas darbus (piemēram, elektrolīniju ierīkošana, remonts, modernizācija), kas pārsvarā tika īstenoti Latgalē un Vidzemē. Savukārt iepirkumu summas svārstījās no dažiem tūkstošiem līdz pusotram simtam tūkstošu latu.
Sodītie elektrobūvniecības uzņēmumi no 2006.gada līdz pat brīdim, kad KP ierosināja pārkāpuma lietu, saskaņoja savu dalību konkrētajos iepirkumos, tādējādi likvidējot konkurenci un liedzot pasūtītājam iespēju saņemt zemāku, tirgus situācijai atbilstošu cenu.

Aizliegtā karteļa vienošanās tika īstenota pēc šādas shēmas - pretendents, kuram vienošanās rezultātā bija paredzēts uzvarēt, citiem pretendentiem nosūtīju vai nu jau sagatavotas tāmes, vai norādes par to, kādas cenas tiem būtu jāpiedāvā, vai arī nosūtīja pats savu tāmi, norādot, lai pārējie pretendenti savu cenu veido lielāku.

Ņemot vērā pārkāpuma ilgumu un būtisko nodarīto kaitējumu gan konkrētajiem pasūtītājiem, gan to klientiem, KP pārkāpumā iesaistītajiem uzņēmumiem piemērojusi ievērojamus naudas sodus. Sods tiek aprēķināts procentos no uzņēmuma iepriekšējā finanšu gada apgrozījuma, ņemot vērā pārkāpuma ilgumu un smagumu. Attiecīgi lielāks sods piemērots uzņēmumiem, kuri piedalījās vairākos "kartelizētajos" iepirkumos. Procentuāli šīs lietas ietvaros KP piemērojusi iestādes pastāvēšanas laikā bargākos sodus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!