Foto: LETA

Latvijas uzņēmēju noskaņojums ir kritisks, liecina jaunākais pētījums "Citadele Index". Tā vērtība trešajā ceturksnī ir 45,67 punkti. Ja indeksa vērtība pārsniedz 50 punktus, tas liecina par uzņēmēju optimismu, bet indekss zem 50 punktiem liecina par negatīvu noskaņojumu.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš žurnālistiem sacīja, ka šis ir devītais secīgais kvartāls, kad uzņēmēju vidū valda pesimistisks noskaņojums, turklāt pesimisms ir padziļinājies salīdzinājumā ar iepriekšējiem ceturkšņiem. Indeksu pamatā uz leju velk uzņēmēju pesimistiskais noskaņojums par nākotni.

Pašlaik 48% uzņēmēju ir kritiski noskaņoti par vispārējo ekonomikas izaugsmi, savukārt 12% ir optimisti. Šo tendenci apstiprina arī indikatori par aptaujāto uzņēmumu apgrozījumu, rentabilitāti un finansiālo stāvokli, kur kritiski noskaņoto uzņēmumu īpatsvars – 31% - ir lielāks nekā nākotni pozitīvā gaisotnē redzošo īpatsvars – 21%.

To uzņēmumu īpatsvars, kas plāno samazināt darbinieku skaitu uzņēmumā, ir 14% un ir lielāks nekā to skaits, kas plāno pieņemt jaunus darbiniekus – 9%. Investīcijas savos uzņēmumos tuvākajā laikā plāno palielināt 12%, bet samazināt – 7%.

No nozarēm vispesimistiskākais noskaņojums ir būvniecībā, kur indekss ir 40 punktu vērtībā.

Vērtējot reģionālā griezumā, visnegatīvākais noskaņojums ir Latgalē, turklāt pēdējā ceturksnī Latgales uzņēmēju noskaņojuma kritums salīdzinājumā ar citu reģionu uzņēmējiem bijis īpaši izteikts, atzīmēja SKDS vadītājs.

Vispozitīvāk noskaņoti ir lielo uzņēmumu vadītāji ar 250 un vairāk darbiniekiem, kā arī uzņēmumi ar ārvalstu kapitālu. Citās grupās uzņēmēju noskaņojums nesasniedz 50 punktu atzīmi.

Bankas "Citadele" valdes locekle Santa Purgaile žurnālistiem atzina, ka uzņēmumi, lai arī nejūtas labi, tomēr saprot, ka jāturpina investēt un uzlabot konkurētspēju. Uzņēmēji nav zaudējuši cerību, ka varētu būt uz labu vērstu pārmaiņas, un tas manāms arī investīcijās – uzņēmumi investē, par ko liecina šogad bankās augošais kreditēšanas apjoms. 2016.gadā noticis lūzuma punkts, kad banku kredītportfeļi vairs nekrīt, bet sāk lēnām pieaugt, sacīja bankas pārstāve. "Citadele" šogad trīs ceturkšņos jaunos kredītos izsniegusi par 35% vairāk nekā gadu iepriekš.

Bankas pārstāve vērsa uzmanību, ka "Citadele" atbalsta mazos un vidējos uzņēmumus ar Atbalsta kredītu, kas piedāvā viegli saņemamus kredītus līdz 20 000 eiro bez īpašuma ieķīlāšanas.

Banka arī vēlas mudināt uzņēmumus izvairīties no ēnu ekonomikas, tāpēc no novembra banka ieviesusi akciju - ja uzņēmums sāks sadarbību ar banku un katru mēnesi maksās godīgi nodokļus, tad banka pēc sešiem mēnešiem uzdāvinās uzņēmumam 100 eiro nodokļu nomaksai. Mazākam uzņēmumam šis varētu būt nozīmīgs atspaids, bet lielākam uzņēmumam tas būtu cieņas apliecinājums, viedokli pauda Purgaile. Vaicāta, cik daudz uzņēmumu šādi varētu apbalvot, bankas valdes locekle skaidroja, ka ikviens jauns uzņēmējs, kas atvērs kontu bankā un nomaksās nodokļus, septītajā mēnesī saņems šos 100 eiro. Pašlaik bankā ik mēnesi kontus atver tuvu 500 uzņēmumiem - gan jaundibināti uzņēmumi, gan tādi, kas pie "Citadele" pārnāk no kādas citas bankas.

Kā pozitīvu iezīmi "Citadeles" valdes locekle atzīmēja, ka "Citadele Index" aptauja liecina par ēnu ekonomikas mazināšanos Latvijā, proti, par pāris procentpunktiem samazinājies to uzņēmēju īpatsvars, kas atzinuši, ka viņu pārstāvētajā nozarē ēnu ekonomika ir vai ēnu ekonomika ir liela. Vienlaikus kā satraucošu tendenci viņa vērtēja apstākli, ka 22% aptaujāto uzņēmēju atzina, ka ēnu ekonomika ir liela vai drīzāk liela. Tomēr starp nozarēm pastāv dažādas atšķirības, un vispelēkākā ir būvniecības nozare.

Pētījuma "Citadele Index" gaitā katru ceturksni tiek aptaujāti 750 uzņēmumu īpašnieki un to vadītāji, no pirmavota iegūstot uzticamu ieskatu par ekonomisko stāvokli valstī, nozarē un uzņēmumā un prognozi nākamajiem sešiem mēnešiem. Uzņēmēju aptauju un datu apkopojumu nodrošina SKDS.

Jaunākā aptauja veikta oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!