Foto: PantherMedia/Scanpix
Starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs "Coface" valstu biznesa risku reitingā paaugstinājis Latvijas vērtējumu uz A3 jeb "gandrīz zemu risku", portālu "Delfi" informēja kompānijā.

"Coface" uzlabojis arī pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi, šogad paredzot to 2,8% apmērā.

Latvijas biznesa riska reitings uzlabots, ņemot vērā ieguldījumu kāpumu, pozitīvas tendences darba tirgū, mājsaimniecību patēriņa pieaugumu, kā arī stabilo skandināvu banku dominanci valsts finanšu vidē. Biznesa vides novērtējumi uzlaboti arī Čehijai (A2), Armēnijai (D) un Izraēlai (A2), savukārt Mozambikas riska reitings pasliktināts uz E jeb ekstremāli augstu. Lietuvas (A3) un Igaunijas (A2) vērtējumi saglabāti bez izmaiņām.

"Neskatoties uz būtiskajiem politiskajiem riskiem visā pasaulē, situācija biznesa vidē pamazām uzlabojas. Par to liecina gan investoru uzticības atjaunošanās attīstītajās ekonomikās, gan jaunietekmes tirgu atveseļošanās. Tas ļāvis uzlabot arī globālās ekonomikas izaugsmes prognozi," norāda "Coface" direktors Latvijā Arnis Blūmfelds.

"Attiecībā uz riskiem konkrētos biznesa sektoros jāatzīmē, ka pēc ilgiem laikiem beidzot ir jūtami uzlabojumi metālapstrādē, kas aizvadīto trīs gadu garumā bijusi visriskantākā nozare visā pasaulē," viņš turpina.

"Coface" biznesa vides risku novērtējums izriet no vairākiem faktoriem, tostarp, valsts politiskā, ekonomiskā un finansiālā stāvokļa, uzņēmumu maksātspējas un biznesa vides attīstības tendencēm. Riska novērtējumam ir astoņi līmeņi: A1 (ļoti zems), A2, A3, A4, B, C, D un E (ekstremāli augsts), katram vērtējumam papildus var tikt pievienota pozitīva vai negatīva attīstības tendence.

"Coface" grupas 4200 darbinieki 2015. gadā sasniedza konsolidēto apgrozījumu 1,490 miljardu eiro apmērā. Tieši vai netieši pārstāvēts 100 valstīs, "Coface" nodrošina pakalpojumus 50 000 uzņēmumiem vairāk nekā 200 pasaules valstīs. Katru ceturksni "Coface" publicē risku novērtējumu 160 valstu ekonomikām, balstoties uz attiecīgās valsts uzņēmumu maksājumu uzvedības analīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!