Foto: DELFI

Jaunajam ziņu aģentūras BNS īpašniekam Ilmāram Kompusam ir saskatāma vēsturiska saikne ar krievu valodā raidošo "Pirmo Baltijas kanālu" (PBK), kas Igaunijā raisījis runas, ka aiz ziņu aģentūras iegādes darījuma varētu būt kapitāls no austrumiem, raksta Igaunijas izdevums "Eesti Ekspress".

"Eesti Ekspress" atzīmē, ka kopš marta, kad "Sky" radiostaciju vadītājs Kompuss no somu mediju koncerna "Alma Media" iegādājās ziņu aģentūru BNS, Igaunijā nenorimst runas, ka aiz darījuma stāvot kāds cits un līdzekļi varētu būt nākuši no austrumiem.

Kāds vārdā nenosaukts igauņu uzņēmējs izdevumam stāstījis, ka viņu Kompusa rīcība esot pārsteigusi, jo neesot skaidra motivācija - arī šim vārdā nenosauktajam uzņēmējam esot izteikts piedāvājums pirkt BNS, taču pēc iepazīšanās ar BNS ekonomiskajiem rādītājiem viņš izmetis šo domu no galvas. Uzņēmuma ziņu bizness jau gadiem ciešot zaudējumus, bet to noturot masu mediju monitoringa daļa.

Kompuss, kuram Igaunijā līdz šim neesot bijusi pievērsta liela sabiedrības uzmanība, ir Tallinā izvietotā tirdzniecības un izklaides centra "Solaris" un Jegalas hidroelektrostacijas līdzīpašnieks, tomēr plašāk viņš zināms kā "Sky" radiostaciju grupas vadītājs. Šīs radiostacijas viņš vadījis tik ilgi, ka dažkārt Kompuss kļūdaini tiek nosaukts par "Sky" īpašnieku, lai arī uzņēmums pieder Haraldam Trehvelam, raksta izdevums.

Kā raksta laikraksts, pieļāvumi, ka aiz Kompusa stāv "kāds no austrumiem", tiek izteikti, jo vēsturiski ir redzama saikne starp Kompusa vadīto "Sky" un PBK, kas Baltijas valstīs pamatā izplata Krievijas "Pirmā kanāla" saturu, savukārt šī kanāla galvenais īpašnieks ir Krievijas valsts, tāpēc kanāls bieži tiek piesaukts kā daļa no Kremļa "maigās varas" politikas.

PBK panākumus Igaunijā kaldinājis, pateicoties cilvēkiem, kuri bijuši saistīti ar "Sky", raksta "Eesti Ekspress". "Sky" bijušais mārketinga direktors Marguss Merima kļuva par pirmo Igaunijas PBK vadītāju un pašlaik ir vietējā PBK programmu direktors. Sākotnēji "Sky" un PBK bijis daudz kopīga - tās lietojušas kopējus serverus un kopējas e-pasta adreses, bet kad PBK vadītāji Igaunijā sākuši izdot laikrakstu "MK-Estonija", preses paziņojumi par jaunā laikraksta iznākšanu nākuši no adreses "sky.ee".

"Sky" un PBK arī kopā iegādājušies pakalpojumus, piemēram, savulaik BNS ziņas, vēsta "Eesti Ekspress". "Sky" un PBK apmainījušies ar reklāmām, kā rezultātā izcēlies gadiem ilgs strīds starp "Sky" un Igaunijas nodokļu pārvaldi par 36 miljoniem Igaunijas kronu (2,3 miljoniem eiro), kas pēc "Sky" vārdiem bijuši PBK maksājumi par reklāmas starpniecību, savukārt Igaunijas nodokļu pārvalde uzskatījusi, ka nauda "izdzīta" caur vairākām firmām un atgriezusies "Sky", lai izvairītos no nodokļu maksāšanas. Strīds esot beidzies pirms trim gadiem ar "Sky" grupas uzņēmuma "First Media" bankrotu, taču "klusums ēterā" neesot bijis ilgs un radio licences, ražošana un reklāmas laikus pārcelta uz citām juridiskām personām. Kompuss ir "Sky" vadītājs, un "Sky" ir bijušas senas saites ar PBK, kā arī Krievijas naudu, piebilst izdevums.

Mediju koncerna "Baltijas Mediju alianse", kas pārstāv kanālu PBK, preses sekretārs Edžus Vējiņš noliedz, ka PBK jebkādā veidā būtu saistīts ar ziņu aģentūras BNS iegādi. "Sky" esot viens no koncerna "Baltijas Mediju alianse" informatīvajiem partneriem Igaunijā. "Tāpat kā ar virkni citu Igaunijas un Baltijas mediju, ar "Sky" mūs saista bartera līgums par savstarpēju informācijas apmaiņu. Tā nav stratēģiskā partnerība un savstarpējās komerciālās attiecības, kā jau minēts, tas notiek uz bartera darījumu pamata," norāda Vējiņš.

Tāpat saistībā ar darījumu Igaunijā tiek veiktas norādes uz Kompusa finanšu padomnieku Teni Hāvelu, kurš ir Kompusa ilglaicīgs darījumu partneris, un viņus saistot arī radniecīgas saites. Viņiem bijis kopīgs bizness - firma "KOHA Capital", bet oficiāli Hāvels šo firmu pametis. Arī BNS iegādes darījumā Hāvels esot darbojies tikai kā Kompusa padomnieks, kaut gan daudzi Igaunijā domājot, ka viņš joprojām esot "KOHA Capital" patiesais īpašnieks. Hāvels ir noraidījis runas, ka aiz darījuma stāv ārzemju finansējums, sakot: "Esam igauņu vīri."

Jau ziņots, ka Kompuss savu saistību ar Krieviju jau iepriekš pilnībā noliedza un teicis, ka Igaunijas "Russkoje Radio" saturu veidojot igauņi un tam neesot saistības ar tāda paša nosaukuma radio staciju Krievijā. Arī BNS sakarā Kompuss noliedz jebkuras spekulācijas par ziņu aģentūras satura maiņu par labu Krievijai un uzsver, ka esošo tās kursu mainīt nekādi negrasās.

"Solaris Media" saistību ar PBK Kompuss apstiprināja un piebilda, ka pirms 13 gadiem esot šim uzņēmumam pārdevuši reklāmas vietu. Sadarbība esot ilgusi vienu gadu, un "Eesti Ekspress" minējumus viņš sauc par vājas žurnālistikas izpausmi.

Tikmēr ziņu aģentūras BNS darbā nekas neesot mainījies. Ziņu aģentūras vadītājs Igaunijā Ainars Rūsārs uzsvēris, ka viņš ir runājis ar jaunajiem īpašniekiem par tuvākajiem nākotnes plāniem, kā arī par baumām, kas ar viņiem saistītas, bet "saņēmis skaidru signālu, ka BNS darbībā lielas pārmaiņas nav plānotas".

Jau vēstīts, ka starptautiskais mediju koncerns "Alma Media" pārdeva Baltijas ziņu aģentūru un mediju monitoringu grupu BNS Igaunijas uzņēmumam "Ou Uudisvoog". BNS nopirkušo uzņēmumu "Uudisvoog" kontrolē Kompuss, kas ir Igaunijas radiostaciju tīkla "Sky Media" vadītājs.

Puses vienojušās neizpaust darījuma summu. Tomēr "Alma Media" paziņojumā teikts, ka pēc darījuma noslēgšanas "Alma Media" 2014.gada pirmā ceturkšņa rezultātu ieņēmumi palielināsies par 0,8 miljoniem eiro.

2013.gadā BNS grupas apgrozījums veidoja 4,2 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!