Foto: LETA

Lai atrastu jaunus noieta tirgus Latvijā ražotajām pārtikas precēm, kas pakļautas Krievijas embargo, ir nepieciešams divu trīs gadu darbs, šādas aplēses šodien preses konferencē pauda ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (V).

Viņš informēja, ka atbalsts ražotājiem jaunu noieta tirgu meklējumos ir viens no vidēja termiņa pasākumiem, ko valdība varētu sniegt uzņēmējiem. Dombrovskis uzsvēra, ka atrast jaunus noieta tirgus ir sarežģīti, tas būs divu trīs gadu darbs, jo šajā gadījumā runa ir par tādiem tirgiem kā, piemēram, Ķīna. Kaimiņvalstīs pārdot produkciju būs sarežģīti, jo arī to ražotie pārtikas produkti pakļauti Krievijas aizliegumam ievest Eiropas Savienībā ražotos pārtikas produktus.

Ekonomikas ministrija strādās, lai atbalstītu sankciju skartos uzņēmumus jaunu noieta tirgu meklēšanā un sniegu šiem uzņēmumiem atbalstu mārketingam citu valstu tirgos.

Dombrovskis pauda viedokli, ka varētu īstenot arī kādu kampaņu, lai sekmētu sankciju skartās produkcijas noietu pašu mājās, piemēram, šos produktus varētu atzīmēt ar īpašu marķējumu vai veikalos izvietot īpašā atrašanās vietā.

Lai sniegtu atbalstu uzņēmumiem, vispirms ir jādefinē sankciju skartie uzņēmumi un sankciju ietekme uz tiem. Atkarībā no tā arī varētu sniegt dažādus nodokļu atbalsta pasākumus, skaidroja ministrs.

Par atbalsta mehānismiem Krievijas embargo dēļ cietušajiem uzņēmumiem valdība varētu lemt otrdien.

Kā ziņots, Krievija noteikusi embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, nav iekļauts saldējums.

Ekonomikas ministrs atzīmēja, ka situāciju Latvijas ekonomikā uz slikto pusi vērstu tas, ja, piemēram, sankciju sarakstā tiktu iekļauti arī dzērieni vai farmācijas ražojumi.

Latvija nevēlas, lai ekonomiskās sankcijas vēršas plašumā, žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V). Pēc viņas teiktā, ir žēl, ka Krievija izvēlējās sankcijas, nevis risināt situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!