Foto: AFI

Pavisam pārtraukt Sibīrijas tranzīta pārlidojumus nav Krievijas interesēs, jo ieņēmumi no tranzīta maksām veido būtisku lidsabiedrības "Aeroflot" ieņēmumu daļu, norāda nozares eksperts Tālis Linkaits, komentējot Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva izteiktos draudus slēgt Sibīrijas gaisa telpu tranzīta lidojumiem starp Eiropu un Āziju.

Kā norāda eksperts, cik noprotams, Krievijas lēmums attiecībā uz aviopārvadājumu jomu pašlaik vēl nav pieņemts. Vienīgais konkrētais lēmums - liegt Ukrainas pārvadātājiem tranzīta lidojumus Krievijas teritorijā. Latvijas tranzīta pārlidojumu apjoms būšot atkarīgs no konkrētā Krievijas valdības lēmuma - ja tikšot būtiski mainīti lidojumu maršruti, tas ietekmēs pārlidojumus pār Latviju. Izskanot arī viedokļi par iespējamiem ES atbildes soļiem pret Krievijas aviokompānijām - un tas vēl vairāk varot samazināt tranzīta lidojumu skaitu pār Latviju.

"Īsumā, jāsagaida konkrētais Krievijas lēmums," secina eksperts.

Kā norāda Linkaits, ir acīmredzams, ka pašlaik kopumā notiek Krievijas ekonomisko attiecību samazināšanās ar Rietumu pasauli un tas, protams, negatīvi ietekmēšot jebkuru nozari Latvijā, arī aviāciju.

"Pēdējos gados bija vērojams NVS un īpaši Krievijas pasažieru skaita pieaugums Rīgas lidostā. Ukrainas un Krievijas pasažieru skaits jau samazinās kopš šā gada sākuma un līdz ar dažādām sankcijām, rubļa kursa vājināšanos un negatīvu publisku retoriku tas tikai vēl vairāk saruks," uzsver eksperts.

Kā ziņots, Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs ceturtdien draudēja slēgt Sibīrijas gaisa telpu tranzīta lidojumiem starp Eiropu un Āziju. Medvedevs paziņoja, ka Sibīrijas gaisa telpas slēgšana ir viens no pasākumiem, ko Krievija apsver atbildē uz Rietumu noteiktajām sankcijām.

Medvedevs arī paziņoja, ka Krievijas gaisa telpa tiks slēgta Ukrainas lidsabiedrību tranzīta lidojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!