Foto: stock.xchng

Šā gada rudenī būtiski pieaugs iedzīvotāju maksājumi par elektrību, to piektdien intervijā laikrakstam “Dienas Bizness” atzīst Igaunijas kompānijas “Eesti Energia” meitasuzņēmuma Latvijā SIA “Enefit” valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Viņš laikrakstam uzsver, ka no 1.aprīļa ir gaidāms būtisks obligātās iepirkuma komponentes (OIK) pieaugums, bet galatarifs paliks nemainīgs līdz 1.septembrim, kad mājsaimniecībām tiks atvērts brīvais elektrības tirgus, tāpēc rudenī iedzīvotāju izmaksu pieaugums pret pašreizējo starta tarifu būs nepilni 40%, bet pret pamata tarifu - 7%.

Bethers intervijā norāda, ka galatarifu veido pievienotās vērtības nodoklis, sadales tarifs, OIK un elektroenerģijas cena. Ja tiek pieņemts, ka sadales tarifs un PVN nemainās, bet OIK būtiski pieaug, tad elektroenerģijai starta tarifā šogad jābūt ļoti lēti iecenotai - ap 0,85 santīmiem par kilovatstundu. Elektroenerģijas tirgus cena ir ap 3,5 santīmiem par kilovatstundu, tāpēc, sākot darboties brīvā tirgus principiem, elektroenerģijas cenai jāpieaug trīs reizes.

"Enefit" vadītājs arī piebilst, ka OIK pieauga 2012.gada aprīlī un augs arī šogad, taču līdz šim izmaksu pieaugumu sedzis "Latvenergo", tāpēc iedzīvotājiem tikai īstermiņā nebija jūtama tā ietekme.

Bethers laikrakstam arī atzīst, ka OIK pieaugumam no 1.aprīļa būtu jānāk kopā ar rīcības plānu no atbildīgo ministriju puses, kā tālāku šīs komponentes kāpumu apturēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!