Foto: F64
Krievijas noteiktie lopu importa ierobežojumi Eiropas Savienības (ES) valstīm ir "absolūti netaisnīgi un neproporcionāli", trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!" sacīja ES Lauksaimniecības un lauku attīstības komisariāta pārstāvis, Eiropas Komisijas (EK) lauksaimniecības komisāra Dačiana Čološa runasvīrs Rodžers Vaits.

Tomēr viņš atzina, ka maz ticama ir iespēja vērsties pret Krieviju ar atbildes sankcijām, jo tas ir komplicēts jautājums, ko ietekmē arī ES starptautiskās saistības.

Vaits norādīja, ka ES sarunas ar Krieviju turpinās, atgādinot, ka Krievija jau iepriekš īstenojusi līdzīgus pasākumus, un aicinot dalībvalstis īstenot kopīgu pozīciju, nevis censties atrisināt savas problēmas atsevišķi.

Arī premjers Valdis Dombrovskis (V) trešdien intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" atzina, ka jautājums par lopu importa aizliegumu jārisina visai ES kopumā, taču Latvijas atbildīgās ministrijas aktīvi strādā, lai veicinātu iespējami straujāku Briseles rīcību. Tomēr Latvija izvirzot šo jautājumu arī divpusējās attiecībās ar Krieviju, norādīja valdības vadītājs.

"Krievija var reizēm rīkoties samērā neprognozējami," kaimiņvalsts rīcību vērtēja premjers, atzīstot, ka tas varētu liecināt – "Krievija mēģina īstenot protekcionistisku politiku".

Līdz brīdim, kamēr Krievijas tirgus tiek atvērts, Latvijas cūkaudzētājiem ir jāmeklē citi noieta tirgi, sacīja premjers, gan atzīstot, ka tas nebūs viegli, jo to pašu darīs arī citu Eiropas valstu ražotāji. "Fundamentāli problēmu varēs atrisināt, tikai atceļot ierobežojumus," atzina Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka Krievijas lēmums no šā gada 20.marta apturēt kaušanai paredzēto dzīvo cūku importu no visas ES pieņemts līdztekus ar Šmalenbergas vīrusa izplatību vairākās ES dalībvalstīs. Latvijā šī problēma līdz šim nav konstatēta. Krievija lēmumu skaidro arī ar konstatētajiem ES uzņēmēju pārkāpumiem importa/eksporta dokumentācijas aizpildīšanā, taču attiecībā uz Latvijas uzņēmējiem šādi pārkāpumi nav konstatēti, un par Latvijas cūku eksportu līdz šim nav bijis aizrādījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!