Foto: Publicitātes foto
Šā gada trešajā ceturksnī IKP apjoms salīdzinājumā ar gada otro ceturksni pieaudzis par 1.7%, bet gada laikā IKP palielinājies par 5.2%. Savukārt trijos ceturkšņos kāpums bijis 5.6% apmērā.

Gada laikā lielākās izmaiņas noteica pieaugums tirdzniecībā (+7.1%),  apstrādes rūpniecībā (+7.2%), transporta un sakaru nozarē (+3.2%), kā arī būvniecības nozarē (+8.3%). Kritumu uzrādīja veselības un sociālā aprūpes     (-7.1%), valsts pārvaldes (-4.6%) un finanšu sektori (-3%).

Trešajā ceturksnī galveno vilkmi nodrošināja privātais patēriņš un preču eksports. Mājsaimniecību tēriņi pakāpās par 5.1%, bet preču eksports par 11.4%. Uz leju pavilka valdības tēriņu samazināšanās (-2.8%).

Lielā nenoteiktība un drūmās globālās un reģiona ekonomikas perspektīvas ietekmē uzņēmējus un to investīciju plānus, kas spiesti strādāt efektīvi un samazināt krājumus. Rezultātā tas atsaucas arī importējamo preču apjomu kritumā, kas ir devis pozitīvu ietekmi un pieaudzējis IKP par 0.9%. Šāda piesardzība ierobežo attīstības perspektīvas ilgtermiņā.

Lai arī makro bilde ir visnotaļ pozitīva - straujākā izaugsme un augstākais noskaņojums ekonomikā visā ES, ārējo faktoru ietekme turpinās slāpēt līdzšinējo aktivitāti. Ceturtajā ceturksnī savu vārdu teiks patēriņš, tomēr nākamā gada tendences izšķirs uzņēmēju spējas turpināt eksporta ekspansiju.

Sarežģīts solās būt nākamā gada sākums, kad pasaules ekonomika saskarsies ar ASV fiskālās kraujas radīto pretvēju. Tikmēr nestabilitāti gan pasaulē, gan reģionā turpina uzturēt eiro zonas ekonomikas vājums. Jaunākie dati apstiprina, ka eiro zonas IKP 3.ceturksnī samazinājās jau otro ceturksni pēc kārtas. Turklāt apsteidzošie rādītāji liecina, ka recesija gada pēdējā ceturksnī pieņemsies spēkā.

No lejupslīdes varētu neizvairīties arī Vācija un Francija, kuras vēl trešajā ceturksnī uzrādīja kāpumu. Tas nozīmē, ka pašreizējās konsensusa prognozes, kas paredz stagnāciju reģionā var izrādīties optimistisks scenārijs, un var nāktie koriģēt līdzšinējās izaugsmes prognozes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!