Pēdējā laikā Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs vērojamā dažādu jaunajiem uzņēmumiem paredzētu programmu pārbagātība var radīt problēmas, norādījis viens no pazīstamākajiem un pieredzējušākajiem Igaunijas investoriem Alans Martinsons.

Savā ierakstā sociālajā tīklā "Facebook" viņš uzrunā Tallinu, Rīgu, Viļņu un Helsinkus, norādot: "Mums ir problēma". Proti, pēdējo trīs līdz sešu mēnešu laikā vērojama inkubatoru atbalsta programmu eksplozija.

"No ziemeļiem uz dienvidiem, nopietni mēģinājumi vērojami no "Startup Sauna", "Garage", "Tehnopol", "Startup Estonia", "Techhub", "Startup Highway", "Startup Monthly", "Gamma" puses. Visticamāk, esmu aizmirsis vēl kādu," raksta Martinsons un piebilst, ka papildus tam arī valdības tērē savu naudu.

Katrs cenšas darboties savā stūrītī, bet nav kritiskās masas, norāda investors, kā vienīgo izņēmumu minot "Startup Sauna". Investors uzskata, ka Baltijas reģionam nepieciešams viens spēcīgs reģionāls inkubators ar spēcīgām finansēm un komandu. To varētu veidot divi līdz trīs pilna laika darbinieki un 20 līdz 30 mentori, kas patiešām kaut ko sasnieguši.

Kā skaidro investors, vienīgā inkubatora jēga ir veidot agrīnā posma jaunos uzņēmumus. Savukārt par veiksmes kritēriju var uzskatīt to jauno uzņēmumu skaitu, kas pabeidz programmu un piesaista finansējumu. Gada laikā viņa vērtējumā varētu būt desmit šādi veiksmīgi projekti. Ja par veiksmes procentu līmeni uzskata 30%, tad būtu nepieciešami 30 jauni uzņēmumi gadā un kopumā 300 līdz 500 labas kvalitātes projekti. Viņaprāt, problēmas var rasties, ja programmām neizdosies sasniegt kritisko masu, jo tad tās zaudēs uzticēšanās kredītu. Mentori vairs neatgriezīsies, jo uzskatīs to par lieku laika patēriņu, bet investori nespēs atrast pienācīgus projektus.

Martinsons pieļauj, ka nepieciešama kopīga Baltijas valstu-Somijas programma.

Martinsons patlaban investējis kolektīvās iepirkšanās portālu pārvaldītājā "Cherry Media", savulaik vairāku gadu garumā vadījis toreizējo "MicroLink".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!