Foto: AFI

Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas pret Baltkrievijas transporta un loģistikas uzņēmumiem Latvijā ik gadu radīs vairāk nekā 20 miljonus latu zaudējumus, kas veido 0,14% valsts iekšzemes kopproduktā (IKP), par Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) aplēsēm portālu "Delfi" informēja organizācijas pārstāve Agnese Alksne.

LDDK min konkrēti vienu kompāniju – sabiedrību "LLC Triple" -, kas ar dzelzceļa transportu virzienā uz un no Baltkrievijas pērn pārvadāja kravas kopumā divu miljonu tonnu apmērā. Šo kravu devums kopējā Latvijas tautsaimniecībā bija 20 miljoni latu, ņemot vērā, ka vienas kravas tonnas pienesums valsts tautsaimniecībai dod vidēji 10 latus. Savukārt šā gada pirmajos mēnešos kompānijas pārvadāto 350 000 tonnu kravu pienesums valsts tautsaimniecībā bija 3,5 miljoni latu.

"Lai arī ir izskanējis viedoklis, ka ES neparedz kompensācijas zaudējumiem, kas kādai dalībvalstij rodas sankciju rezultātā, LDDK uzskata, ka ES ir jāparedz kompensāciju mehānisms tām ES dalībvalstīm, kurām ir visciešākie ekonomiskie kontakti ar Baltkrieviju kā kaimiņvalsti un kuras ES sankciju pret Baltkrieviju piemērošanas gadījumā cietīs visvairāk," skaidro LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

LDDK patlaban apsverot "visas iespējas, ko paredz ES tiesību sistēma, lai uzņēmēji aizstāvētu ekonomiskās intereses un kompensētu zaudējumus. LDDK cer uz valsts atbalstu šo procesu virzīšanā, ja Latvijas uzņēmumi izmantos ES tiesībās paredzētās iespējas".

Meņģelsone norāda, ka LDDK biedriem nav saprotams, kādam ES piedāvātajam kompromisam par ekonomiskajām sankcijām pret Baltkrieviju ir piekritusi Latvija un kādas būtiskas Latvijas ekonomiskās intereses ir tikušas ņemtas vērā. "LDDK biedri neuzskata, ka Latvijas atbalstītajiem ES lēmumiem nav negatīvas ietekmes uz Latvijas ekonomiku un ka noteikto pasākumu ietekme uz Latvijas uzņēmējiem nav nozīmīga," piebilst LDDK vadītāja.

Jau ziņots, ka ES valstu ārlietu ministri pagājušajā piektdienā sanāksmē Briselē nolēma noteikt sankcijas pret 12 personām un 29 uzņēmumiem no Baltkrievijas, tādējādi paplašinot sankcijas pret šo valsti, lai sodītu autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu par represijām pret opozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!