Foto: LETA

Ja turpināsies Krievijas sāktā Lietuvas piena produkcijas importa blokāde, piena iepirkuma cenas Latvijā tuvākajā laikā pazemināsies par vismaz pieciem santīmiem par vienu kilogramu.

To Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes Piena grupas sēdē prognozēja Piena ražotāju asociācijas vadītāja Ieva Alpa-Rozenberga.

"Spriežot pēc iepriekšējiem precedentiem, prognozējam, ka piena iepirkuma cena kritīsies par vismaz pieciem santīmiem, jo saistībā ar blokādi gaidāma piena pārprodukcija," sacīja Alpa-Rozenberga.

Viņa norādīja, ka patlaban piena iepirkuma cena ir ļoti laba - 24 santīmi par vienu kilogramu piena, savukārt šī kilograma pašizmaksa ir 22 santīmi, turklāt tai pastāv tendence pieaugt saistībā ar energoresursu cenu kāpumu.

Tikmēr Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietniece Rigonda Lerhe atzina, ka patlaban pastiprinātā kravu kontrole no Lietuvas uz Krieviju ir atcelta.

"Pastiprinātā kravu kontrole, pēc mūsu ziņām, ir atcelta, jo tā radīja zaudējumus kravām, kas nāca no Kaļiņingradas uz Krieviju. Tomēr piena produktu pastiprinātā pārbaude šodien vēl turpinās. Produkti tiek pārbaudīti, argumentējot ar pastiprinātu pelējuma un rauga saturu, kā arī neprecīzu marķējumu," atzina ministrijas pārstāve.

Savukārt uz jautājumu par to, vai Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir sācis solīto Lietuvas produktu pastiprināto uzraudzību veikalos, PVD pārstāve Ilze Plikša atbildēja apstiprinoši.

"Vakar paņēmām paraugus tieši no tiem produktiem, ko pārbauda Krievija. Atbildes būs pēc pāris dienām. Pārbaudījām produkciju arī iepriekš, pagaidām pārkāpumi nav konstatēti," sacīja PVD pārstāve.

Kā ziņots, Krievija no 7.oktobra daļēji aizliegusi piena produktu importu no Lietuvas. Maskava par iespējamo Lietuvas piena produktu importa aizliegumu brīdināja jau pagājušajā nedēļā, šādu soli attaisnojot ar "sanitārijas un epidemioloģiskajiem riskiem".

Krievijas galvenais sanitārais ārsts informējis, ka Krievijas sanitārajiem standartiem neatbilstot Lietuvas piena pārstrādes kompānijas "Pieno žvaigždes", "Rokiškio pienas" un "Šilutes rambynas".

Jau septembra vidū Krievijas galvenais sanitārais ārsts paziņoja par Lietuvas piena produktu kvalitātes un drošības kontroles pastiprināšanu, skaidrodams, ka tajos esot atrastas antibiotikas. Oņiščenko arī pauda viedokli, ka Lietuva nepamatoti cenšoties saskatīt Krievijas prasībās politisku kontekstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!