Foto: Publicitātes foto
Eksporta datos jau sāk parādīties šī gada graudu rekordraža – 2012.g. augustā pārtikas preču eksports pieauga par 32.5% salīdzinājumā ar pērnā gada augustu. Līdzīgā tempā pieauga arī ar graudiem saistīto preču eksports.

Augustā preču eksports kopumā bija par 14.9% un imports par 8% lielāks nekā pirms gada. Jau divus mēnešus pēc kārtas eksporta izaugsme atkal ir lielāka par importu. Preču tirdzniecības deficīts, lai arī svārstās mēnesis no mēneša, pēdējā gada laikā saglabājās vidēji ap 160 miljoniem latu mēnesi.

Pēdējā gada laikā eksporta izaugsmi galvenokārt virzīja pārtikas preces, metāli, mašīnas un iekārtas, ka arī minerālprodukti (kas gan pārsvarā ir reeksports). Tas pašas preču grupas veicināja arī importa pieaugumu, vēlreiz apliecinot, ka eksporta izaugsme nav iespējama bez importa.

Graudu produktu eksports veicinās eksporta izaugsmi arī turpmākajos mēnešos. Pat izņemot graudu produktu un naftas produktu reeksportu, Latvijas preču eksporta izaugsme vienalga mērojama ar divciparu skaitli. Tajā pat laikā eksporta izaugsme šogad ir turpat trīsreiz lēnāka nekā pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!