Foto: LETA
Eirozonas finansiāls atbalsts Spānijas bankām ļaus novērst eirozonas krīzes padziļināšanos, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "DNB bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Kā ziņots, Spānija piekritusi oficiāli lūgt eirozonas finanšu atbalstu, tādējādi tā saņems aizdevumu līdz 100 miljardiem eiro (70 miljardiem latu) problēmās nokļuvušo banku atbalstam.

Strautiņš vērtēja: ja šāds atbalsts netiktu sniegts, sekotu Spānijas banku iziršana, taču atbalsts ļaus apvaldīt krīzi. Protams, tas nenozīmē, ka Spānijā viss ir kārtībā un problēmas beidzas, iespējams, būs nepieciešams vēl kāds atbalsts, teica eksperts un piebilda, ka jautājums ir arī, kas notiks ar Itāliju.

Eksperts atzina, ka finansiāls atbalsts Spānijas bankām ir nepieciešams, lai situācija nekļūtu vēl sliktāka. Ja atbalsts Spānijai netiktu sniegts, situācijas attīstība ietekmētu arī Latviju, taču tagad nekas īpašs attiecībā uz mūsu valsti nemainīsies, vērtēja eksperts.

Ja Eiropā būtu kāds lēcienveidīgs notikums negatīvā virzienā, ja būtu līdzšinējo notikumu plūduma pārrāvums, tad negatīvu ietekmi sajustu arī Latvijas ekonomika, bet, ja krīze Eiropā tiek apvaldīta, pie mums turpināsies izaugsme, teica Strautiņš un piebilda: pat ja eirozonā turpinās stagnācija gada griezumā, Latvijā izaugsme saglabāsies.

Kā ziņots, Spānijas ekonomikas ministrs Luiss de Guindoss apstiprinājis, ka Spānija piekritusi oficiāli lūgt eirozonas finanšu atbalstu. Formāls lūgums tiks izteikts jau tuvākajā laikā.

Palīdzība tiks sniegta Spānijas finanšu sistēmai, nevis ekonomikai kopumā, akcentēja ministrs. Viņš informēja: lai saņemtu aizņēmumu, tiks izvirzīti nosacījumi attiecīgajām bankām, taču netiks izvirzīti "mikroekonomikas nosacījumi".

Spānija problēmās nokļuvušo banku atbalstam saņems aizdevumu līdz 100 miljardiem eiro (70 miljardiem latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!