Foto: Publicitātes foto
Aprīlī pret iepriekšējo mēnesi apstrādes rūpniecības izlaide pieauga, bet, tāpat kā 1.ceturksnī, gada griezumā apjomi saruka, šoreiz par 2.8%. Aprīlī pastiprinājusies dažādu apakšnozaru snieguma nevienmērība.

Atskaitot problēmas metālu ražošanā un agrāk ar politiskajiem lēmumiem uzpūstajā biodegvielu ražošanā, kopumā Latvijas apstrādes rūpniecībai klājas samērā labi. Abas problēmu skartās jomas nodarbina ap 3% nozarē strādājošo, taču to ietekme uz apgrozījuma datiem ir daudz lielāka, metālu ražošana pērn šajā laikā veidoja gandrīz 1/10 apstrādes rūpniecības izlaides.

Tāpēc, kā jau esmu rakstījis iepriekš, ekonomiku kopumāšie satricinājumi ietekmē mazāk nekā varētu likt domāt uzņēmumu apgrozījums. Ja nebūtu "Liepājas Metalurga" ietekmes, apstrādes rūpniecības izlaide aprīlī būtu augusi pret pērno aprīli, tāpat nav šaubu, ka pievienotā vērtība ir augusi pat par spīti šī uzņēmuma ķibelēm.

Nav tā, ka nebūtu sarežģījumu citos sektoros, bet tie ir mēreni. Par 0-2% gada griezumā samazinājusies izlaide apģērbu, koksnesproduktu, nemetālisko minerālu un gatavo metālizstrādājumu ražošanā. Tās visas ir nozīmīgas apakšnozares ar būtisku ietekmi uz nodarbinātību un ienākumiem. Apģērbu un nemetālisko minerālu (galvenokārt būvmateriāli un stikla šķiedra) ražotājiem  aprīlis ir bijis izņēmums kopumā veiksmīgā gadā, bet kokrūpniecībai un metālapstrādei pieticīgi rezultātijau ilgākā laikā. Par laimi, šajā sarežģījumu periodā uzņēmumi iegājuši daudzstiprāki nekā Dižķibeles periodā un ietekme neizplatās uz ekonomiku kopumā, uzņēmumiem nav jāsamazina strādājošo skaits vai algas.

Pārtikas pārstrādes izlaides gada pieauguma temps aprīlī nedaudz samazinājies pēc 1.ceturksnī reģistrētajiem šai nozarei netipiski spēcīgajiem 5.9%. Taču domājams, ka turpmākajos mēnešos nozares gada pieauguma temps atkal palielināsies. Ir straujš kāpums dažās jomās, kuras irstarp perspektīvākajām — elektriskās mašīnas, elektronika un mēbeles. Elektriskomašīnu ražotājiem aprīlis bijis veiksmīgākais mēnesis visā pēcpadomju ērā. No šķietamiem mīnusiem plusos atgriezusies farmācija, faktiski drīzāk te var runāt par pieauguma tempa paātrināšanos.

Turpmākajos mēnešos noteikti sagaidāma apstrādes rūpniecības izlaides apjomu atgriešanās pie izaugsmes. Domājams, ka "Liepājas Metalurga" ražošana tiksatjaunota, jo kompānija ir dzīvotspējīga un dīkstāve ieinteresētajām pusēmsagādātu tikai liekus zaudējumus. Turpinās normāls attīstības process lielākajādaļā nozaru — investīcijas jaudu palielināšanā, produktu attīstība, efektivitātes celšana, kuram šobrīd par virsu slāņojas cikliskie faktori, betveiksmei vai neveiksmei ekonomikā ir īslaicīga ietekme, ilgākā laika posmā visu nosaka padarītais darbs.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!