Foto: stock.xchng

Turpmākajos gados elektroenerģijas cenas Baltijā noteikts to tendences Ziemeļvalstīs un Polijā, konferencē "Enerģētika 2015. Efektivitāte. Attīstība. Ilgtspēja" atzina AS "Latvenergo" komercdirektors Uldis Bariss.

Polijas tirgus īpatnību dēļ vēl nav iespējams precīzi pateikt, kā elektrības cenas Baltijā ietekmēs jaunie Lietuvas-Polijas ("LitPol") un Lietuvas - Zviedrijas savienojumi, kuri sāks darboties šā gada beigās un turpmākajos gados. Tomēr nav acīmredzamu iemeslu, kuru dēļ elektroenerģijas cenas Latvijā varētu būtiski palielināties.

Jaunie savienojumi kompensēs elektroenerģijas deficītu Lietuvā, kas šobrīd rada īslaicīgus straujus cenu pieaugumus "Nord Pool Spot" biržas Lietuvas apgabalā, taču vienlaikus mūsu reģionā ir gaidāma cenu izlīdzināšanās, jo lētākā Ziemeļvalstu enerģija plūdīs uz Poliju, kur cenas ir augstākas.

Tiesa gan, Latvijā varbūtība sastapties ar ekstrēmi augstām cenām ir zemāka, jo mēs lielākā mērā spējam sevi nodrošināt ar elektrību, atzina Bariss. Stabilitāti palīdz uzturēt arī termoelektrocentrāles (TEC), kuras var atslēgt brīžos, kad importa elektroenerģija ir lētāka, vai palielināt jaudu, ja trūkst enerģijas.

"Elektrības cenu izmaiņas biržā patlaban ietekmē salīdzinoši nedaudz cilvēku, proti, tikai tās ģimenes, kuras pērk elektrību par biržas cenām. Pārējiem, kam ar elektrības piegādātājiem ir noslēgti fiksēti līgumi uz noteiktu laika posmu, cena būs konstanta, un tās izmaiņas biržā viņus neietekmēs. Ja elektrība biržā ilgstoši būs lētāka, nekā fiksētā cena, iedzīvotāji var būt ieinteresēti mainīt līdzšinējos līgumus," uzskata "SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Arī AS "Latvenergo" kopš pagājušā gada vasaras visu saražoto elektrību pārdod, izmantojot "Nord Pool spot" biržu. 90% no piegādātās elektrības Baltijas valstīs šobrīd tiek pārdoti brīvajā tirgū, kur būtiskākais cenu ietekmējošais faktors ir biržas cenas, vienīgais regulētais tirgus segments ir piegādes mājsaimniecībām Lietuvā.

Uzņēmuma komercdirektors uzsvēra, ka Baltijas reģionā ir izveidojies ļoti efektīvs, labi strādājošs elektrības vairumtirgus, un atliek vien nodrošināt to atbalstošo finanšu instrumentu tirgu. Kā zināms, martā Latvijas tirdzniecības apgabalā bijusi vēsturiski zemākā elektrības vairumtirgus cena (32,22 eiro/MWh), kopš Latvija sāka piedalīties elektroenerģijas biržā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!