Foto: LETA

Otrdien tiesas pieņemtais lēmums sākt grūtībās nonākušā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" maksātnespējas procesu bijis iepriekš paredzams, atzina "Liepājas metalurga" arodbiedrības priekšsēdētājs Jānis Grava.

"Uz to jau arī viss gāja, ka pasludinās maksātnespējas procesu. Nestabilitātes sajūta bija kopš aprīļa, bet septembrī jau neviens vairs necerēja uz brīnumu," atzina Grava.

Kopš aprīļa no darba uzņēmumā ir aizgājuši vairāk kā 300 strādnieki, bet ar lielāko daļu darba attiecības pagaidām vēl nav pārtrauktas. Sagaidāms, ka pēc tiesas lēmuma saņemšanas sāksies darbinieku atlaišana. Grava diezgan skeptiski raugās uz iespējām bez darba palikušajiem rūpnīcas strādniekiem atrast darbu Liepājā.

"Ir ziņas, ka dažiem ir izdevies atrast darbu. Saskaņā ar Nodarbinātības valsts aģentūras datiem Liepājā pašlaik ir ap 170 vakancēm, bet, ja atbrīvo 1500 cilvēkus, skaidrs, ka visiem darbu Liepājā neizdosies atrast," atzina Grava.

"Viena iespēja ir reģistrēties bezdarbniekos vai braukt strādāt tuvākā apkārtnē, taču arī tur es nesaskatu daudz iespēju," atzina Grava.

"Elektriķis vai automehāniķis salīdzinoši viegli var atrast darbu citur, bet kur lai strādā, piemērām, velmētājs?" retoriski vaicā Grava. Tuvākās atbilstošās darba vietas esot Krievijā un Baltkrievijā, bet citur ārzemēs bez attiecīgām specifiskām valodas zināšanām nevienu šādā līdzvērtīgā darbā arī neņemšot.

"Jaunākiem nāksies braukt uz ārzemēm, tāda ir mūsu valsts politika. Valsts nerūpējas par saviem cilvēkiem," savās pārdomās dalījās Grava.

"Vēl jau ir cerība, ka izdosies uzņēmumam atrast kādu pircēju un cilvēki varēs atsākt strādāt, taču pārāk lielas cerības uz to arī nevar likt," atzina arodbiedrības vadītājs.

Kā ziņots, Liepājas tiesa šodien nolēmusi izbeigt uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) un sākusi maksātnespējas procesu, par tā administratoru ieceļot līdzšinējo "Liepājas metalurga" TAP administratoru Haraldu Velmeru.

4.novembrī Velmers iesniedza Liepājas tiesā "Liepājas metalurga" maksātnespējas pieteikumu.

Pēc maksātnespējas pasludināšanas "Liepājas metalurgs" pilnībā pāries maksātnespējas administratora Velmera pārraudzībā, kura uzdevums būs sagatavot uzņēmumu pārdošanai sešu mēnešu laikā no tiesas lēmuma.

Pēc maksātnespējas pieteikuma iesniegšanas tiesā Velmers biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka "Liepājas metalurga" maksātnespējas pasludināšana pavērs jaunas iespējas gan pašam uzņēmumam, gan ilgtermiņā lielākajai daļai darbinieku.

"Protams, uzņēmuma sagatavošana pārdošanai nebūs viegls process. Tā gaitā arī darbiniekiem būs jārēķinās ar zināmām grūtībām, jo maksātnespējas procesa laikā tiks rūpīgi vērtēts, cik darbinieku varēs palikt uzņēmumā, lai veiktu "Liepājas metalurga" uzturēšanu periodā līdz investoru ienākšanai. Mans mērķis būs atrast pircēju, kurš vēlas atjaunot ražošanu un attīstīt uzņēmumu. Tāpēc es darīšu visu, lai ienāktu jauns investors un līdzšinējiem "Liepājas metalurga" darbiniekiem būtu iespēja atgriezties uzņēmumā," norādīja Velmers.

Kā ziņots, "Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās un pārtraucis ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Maksātnespēja nenozīmē, ka uzņēmuma darbība nav atjaunojama. Uzņēmums var turpināt darbību citu akcionāru vadībā, tiem iegādājoties uzņēmuma aktīvus, norāda Finanšu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!