Foto: LETA

Ja valsts AS "Latvijas Gāze" darbībā neko nevarēs ietekmēt, tad iegādes darījums būtu grūti pamatojams, šādu viedokli par iespēju valstij iegādāties Vācijas energokompānijai "E.ON Ruhrgas" piederošos 47,23% "Latvijas Gāzes" akciju pauda bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP).

Pēc Pavļuta domām, galvenais apsvērums, kas būtu jāizvērtē valstij, domājot par "Latvijas Gāzes" akciju iegādi, ir - vai, iegādājoties zināmu akciju skaitu, būs iespējams ietekmēt kompānijas darbu. "Ja mazākuma akcionārs nevar būtiski ietekmēt kompānijas darbu, tad neredzu jēgu iegādāties šīs akcijas," uzskata bijušais ministrs.

Savukārt, ja akciju iegāde ļaus ietekmēt uzņēmuma darbību un gāzes tirgus nākotni, pēc Pavļuta domām, tas ir būtisks apsvērums. Tajā pašā laikā viņš atzina, ka, nezinot "Latvijas Gāzes" akcionāru iekšējo attiecību struktūru, patlaban nav iespējams atbildēt uz jautājumu par valsts ieguvumiem no šāda darījuma.

Iepriekš eksperti aplēsuši, ka "E.ON Ruhrgas" akciju vērtība varētu būt 600 miljoni eiro, taču premjerministre Laimdota Straujuma (V) atzina, ka šis cipars ir pārspīlēts. Arī Pavļutam minētā summa 600 miljoni eiro par akcijām šķiet "stipri par lielu". Eksministrs piebilda, ka "Latvijas Gāzes" akciju vērtību varēs noteikt tikai daļu vērtēšanas procesā.

Vaicāts, vai Latvija varētu iegādātie tikai daļu "E.ON Ruhrgas" piederošo akciju, ņemot vērā, ka valsts neiegūs "Latvijas Gāzes" kontrolpaketi, jo Krievijas koncernam "Gazprom" un Jura Savicka pārvaldītajai "Itera Latvija" kopā "Latvijas Gāzē" pieder 50% akciju, Pavļuts norādīja, ka patlaban jautājums nav tik daudz par kontrolpaketes iegūšanu, cik par ietekmi uz lēmumu pieņemšanu "Latvijas Gāzē".

"Nevaru atbildēt uz jautājumu, vai iegādāties visas vācu kompānijas akcijas, jo uz to atbildi zinās darījuma procesā iesaistītie. Uz šo jautājumu būs iespējams atbildēt tad, kad būs skaidra situācija un nosacījumi, pie kāda akciju skaita ir iespējams ietekmēt kompānijas darbību," uzsvēra Pavļuts.

Tāpat bijušais ekonomikas ministrs atzina, ka valdībai svarīgākais būs definēt stratēģiskās intereses, ko valsts varēs īstenot ar "Latvijas Gāzes" akciju iegādi, un tās censties izskaidrot sabiedrībai.

Kā ziņots, pērn kļuva zināms, ka Vācijas uzņēmums "E.ON Ruhrgas" plāno pārdot daļas uzņēmumā "Latvijas Gāze", kā arī pamest visu Baltijas tirgu. Pērn valdība arī teorētiski aplūkoja iespējamos rīcības variantus, ja "E.ON Ruhrgas" izlemtu pārdot savas "Latvijas Gāzes" akcijas. Pavļuts tolaik norādīja, ka valdība ir gatava rīcībai šādā situācijā.

Šonedēļ premjerministre Laimdota Straujuma (V) informēja, ka valdībai atbilde par Vācijas uzņēmumam "E.ON Ruhrgas" piederošo "Latvijas Gāzes" akciju iegādi jāsniedz līdz šā gada 2.maijam. Savukārt Ekonomikas ministrija līdz šā gada aprīļa otrajai pusei iesniegs valdībā situācijas izvērtējumu.

Izskanējusi informācija, ka Vācijas kompānijas akciju vērtība "Latvijas Gāzē" varētu būt 600 miljoni eiro, ko Straujuma vērtēja kā pārspīlētu summu. Tajā pašā laikā premjerministre atzina - ja valdība izlems iegādāties akcijas, tad līdzekļi to iegādei būs.

Jau ziņots, ka 2013.gadā AS "Latvijas Gāze" nopelnījusi 32,2 miljonus eiro, liecina uzņēmuma neauditētā finanšu pārskata dati, kas publiskoti biržā. Tiesa, pērn peļņa ir bijusi par 1,3% mazāka nekā 2012.gadā, kad tā bija 32,6 miljoni eiro.

2013.gadā patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 574 miljoniem eiro, kas ir par 5,6% mazāk nekā 2012.gadā.

Lielākais "Latvijas Gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kam pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!