Foto: LETA
Uzņēmējs un politiķis Māris Dzenītis, kura mājoklī saistībā ar naudas atmazgāšanas grupējuma izmeklēšanu notikusi kratīšana, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) paziņojumus uzskata par vieglprātīgiem, nepamatotiem un uzņēmējdarbības vidi demoralizējošiem.

"Kāpēc valsts var pati "shēmot", blefot, šķiesties ar naudu, bet tai pat laikā no uzņēmējiem prasa kristāltīru ikdienu," medijiem izplatītā paziņojumā vaicā Dzenītis.

Kā vēstīts, VID Finanšu policijas pārvaldes atklātajā nodokļu nemaksātāju un naudas "atmazgātāju" grupējumā, kas legalizētos līdzekļus izmantoja luksusa dzīvesveida nodrošināšanai, ir daudzas sabiedrībā pazīstamas personas, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" ceturtdien teica VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Pētersones vietnieks Kaspars Čerņeckis LNT raidījumā "900 sekundes" ceturtdien nenoliedza, ka šajā lietā kratīšanas veiktas bijušā Jūrmalas domes deputāta Dzenīša dzīvesvietā.

"Sarēķinot kopā visvisādus mistiskos uzrēķinus, VID amatpersonas publiski operē ar skaitli 11 miljoni eiro, kurus mēs esam it kā "nozaguši". Saprotams, ka tas vienkāršam iedzīvotājiem šķiet kliedzošs cipars. Jā, skaitlis tik liels, bet ja būtu redzams, kā tas "uzzīmēts", tad nepatika vairāk būtu pret VID, nevis it kā noziedzīgo uzņēmumu," ir pārliecināts Dzenītis.

Viņš uzsver, ka tie paši cilvēki, kas tiek vainoti pretlikumīgās darbībās "šajā paša laikā posmā ir ne tikai nozaguši 11 miljonus eiro, bet ir arī apgrozījuši vienā uzņēmumā vien tikpat daudz, cik apgrozījums Jūrmalas vai Jelgavas pilsētas budžetā 2,5 gados".

"Uzņēmums, kuru VID amatpersonas vieglprātīgi dēvē teju vai par noziedzīgo shēmu, pēc "Liepājas Metalurga" bankrota ir lielākais metalurģijas uzņēmums Latvijā, kurš ir viens no Latvijas lielākajiem eksportētājiem, kā arī ir arī viens no lielākajiem nozares uzņēmumiem Eiropā," viņš uzsver.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem Dzenītis ir metālapstrādes SIA "KMM Metāls" līdzīpašnieks.

Dzenītis gan atzīst, ka meklē dažādus ceļus, lai optimizētu ne tikai tēriņus, bet arī nodokļus. "Taču apzinoties savu atbildību pret nozari, pret darbiniekiem, pret pašu investīcijām, mums nav bijis nodoms jebkādi veikt apzināti noziedzīgu darbību," viņš skaidro.

Saskaņā ar Dzenīša pausto VID iebildumi pret kompāniju saistīti ar to, tās "partneru partneri Lietuvā vai Polijā ir ne tur un ne tā uzglabājuši produkciju, ne tā to veduši".

Viņš uzskata, ka VID vērsies pret "KMM Metāls" tādēļ, ka no vietējā uzņēmuma piedzīt naudu ir vienkāršāk.

"Kā tas nākas, ka līdz 2012.gadam esošā uzņēmuma komercprakse bija VID auditēta un akceptēta, bet no 2012.gada, nemainoties likumiem, viss tas pats izrādās ir jau "noziedzīgās shēmas"?", neizpratnē ir Māris Dzenītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!