Foto: Reuters/Scanpix
Referendumu par jaunās Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu vajadzētu rīkot visās trijās Baltijas valstīs - šādu viedokli tradicionālās un atjaunojamās enerģijas forumā Viļņā paudis jaunās Visaginas atomelektrostacijas projekta sagatavošanas kompānijas "Visagino atomine elektrine" ģenerāldirektors Rimants Vaitkus, trešdien vēsta portāls "Balsas.lt".

Jau ziņots, ka konsultatīvajā referendumā par Visaginas AES projektu, kas 14.oktobrī norisinājās reizē ar Lietuvas Seima vēlēšanām, lietuvieši visai pārliecinoši pauda noraidošu attieksmi pret jaunas kodolspēkstacijas būvi. Balsojumā, kurā piedalījās 52,58% vēlētāju, projektu atbalstīja tikai 34,09%, bet 62,68% izteicās pret jaunas AES celtniecību Lietuvā.

"Referendums parādīja Lietuvas iedzīvotāju viedokli, taču, manuprāt, tā nav tikai Lietuvas darīšana, bet visa Baltijas reģiona projekts. Kā zināms, 2006.gadā triju valstu premjeri paziņoja par iespējamu jaunas kodolspēkstacijas būvi vecās Ignalinas AES vietā. Domāju, ka būtu godīgi rīkot referendumu visās trijās valstīs," sacījis Vaitkus. "Tas nav mūsu projekts, tas ir projekts mums."

Vienlaikus viņš norādījis, ka nebūtu gudri neizmantot Lietuvā esošo infrastruktūru, uzkrāto pieredzi un zināšanas - ja infrastruktūra netiks izmantota, to vajadzēs likvidēt, un tas maksātu ļoti dārgi. Turklāt uz Visaginas projektu, pēc viņa sacītā, labvēlīgi raugās visa Eiropa.

"Vai iespējams būvēt cita tipa elektrostaciju? Varbūt iespējams, bet tā nebūtu konkurētspējīga," spriedis "Visagino atomine elektrine" vadītājs.

Tomēr savā runā viņš izteicis arī apgalvojumu, ka "Lietuva nav Šveice, kas visus jautājumus spēj izlemt referendumos". Šo Šveices iezīmi viņš nosaucis par apsveicamu, taču Lietuvai viņaprāt līdz tam vēl jāaug.

Konferences atklāšanā Šveices goda ģenerālkonsuls Viļņā Bruno Kaspars izteica cerību, ka Lietuvas valdība ņems vērā referenduma rezultātus.
Vaitkus savukārt atgādinājis, ka Lietuvas enerģētika ir atkarīga no trešajām valstīm, toties Šveices energokomplekss, kas balstās uz dažādiem avotiem, ir viens no labākajiem paraugiem pasaulē.

"Viņiem ir jaudīgi vēja parki, bet par 60% viņi lieto atomenerģiju. Nav gan skaidrs, ko Šveices iedzīvotāji par to sacīs referendumā pēc dažiem gadiem," viņš klāstījis.

Pēc Vaitkus teiktā, Lietuvas enerģētiskais un ekonomiskais klimats diezgan lielā mērā atgādina Norvēģiju vai Somiju, kur atomenerģijas īpatsvars ir aptuveni 40% un tiek attīstīta enerģijas ražošana no atjaunojamajiem avotiem.

"Ja es būtu [gāzes] eksportētāju pusē, es ne par ko neļautu Lietuvai uzcelt atomelektrostaciju, jo mēs esam labi pircēji," viņš sacījis, piebilzdams, ka pat AES uzcelšanas gadījumā Lietuvai nāktos importēt aptuveni 18% elektroenerģijas vai tās ražošanai nepieciešamās gāzes.

Pēc Vaitkus teiktā, Lietuva spēj saražot sev pietiekami daudz elektroenerģijas, izmantojot visus, tostarp atjaunojamos energoresursus. Vēlāk domāts būvēt arī alternatīvas elektrostacijas lielākajās Lietuvas pilsētās, bet arī tām būs nepieciešama vietējās varas piekrišana.

"Visagino atomine elektrine" vadītājs norādījis, ka saskaņā ar projekta stratēģiskā investora - Japānas kompānijas "Hitachi" - aplēsēm, pēc AES uzcelšanas elektroenerģijas cena Lietuvā varētu būt aptuveni 20-25 centi (4-5 santīmi) atkarībā no dažādiem apstākļiem.

Kā uzskata Vaitkus, gan elektroenerģijas cena, gan drošība atkarīga no "Hitachi" rūpības, kas, viņaprāt, "neapšaubāmi ir izcila".

"Par projekta veiksmi ir atbildīga ne tikai Lietuva, bet visas dalībnieces. Ir pateikts - ja šis projekts nebūs konkurētspējīgs, tas netiks īstenots. Ja aprēķini uzrāda labus rezultātus, spēkstacija jāceļ, jāiedarbina ar pilnu jaudu un jāiegūst savā rīcībā šis neaizstājamais konkurences instruments," viņš sacījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!