Foto: Six Senses International

Četru bērnu māte Dr. Austeja Landsbergiene ir "6 Senses International Preschool" grupas dibinātāja un izpilddirektore. "6 Senses" ir starptautisku izglītības iestāžu ķēde Lietuvā un Latvijā. Tā sastāv no 14 bērnudārziem, trīs pamatskolām un vienas vidusskolas. 2016. gadā Kolumbijas universitāte (ASV) iekļāva Dr. Austeju Landsbergieni 20 progresīvāko pedagogu sarakstā. Šī prestižā universitāte novērtē Landsbergienes ieviestās pārmaiņas bērnu izglītībā.

Visos "6 Senses" bērnudārzos tiek izmantota citāda izglītības filozofija un pieeja mācību procesam. Jau sešus gadus tas tiek veiksmīgi darīts Latvijā un Lietuvā. "6 Senses" pasniedzēji uzskata, ka izglītībai 21. gadsimtā ir jāizkopj emocionālā inteliģence un jāiedrošina veikt zinātniskus eksperimentus, lai panāktu, ka mācīšanās notiek visa mūža garumā.

Pirms gada "6 Senses International" savus izglītības principus padarīja pieejamus arī Latvijā, izveidojot pirmo bērnudārzu Mežaparkā. Tajā galvenā saziņas valoda ir angļu, bet bērni var sazināties arī savās dzimtajās valodās, ja tas ir nepieciešams.

Mācību metodes galvenā filozofija – audzēkņu intelektuālā un emocionālā attīstība tiek nodrošināta ar spēlēm un svešvalodām.

Intervijā portālam "Cālis" Landsbergiene par šī bērnudārza mācību principiem izteicās: "Bērni mūsu skolā pilnveido savas sociālās iemaņas un emocionālo inteliģenci. Viņi arī iemācās izteikt un pamatot savus uzskatus, kā arī diskutēt ar citiem. Šādā mācību vidē," turpina Landsbergiene, "bērni apgūst spējas runāt par savām emocijām. Tā vietā, lai dusmu lēkmē kādam iesistu, viņi iemācās atrisināt problēmas mierīgā ceļā."

Vecāki, kuru bērni apmeklē "6 Senses" bērnudārzus, arī par prioritāti uzskata bērnu sociālo un emocionālo attīstību. Viņi ved savus bērnus uz dārziņu, kurā ir mājīga atmosfēra, uzticami pasniedzēji un uz bērnu orientēta izglītošanas pieeja. Šis ir bērnudārzs, kur bērni var mācīties savā ritmā un skolotāji procesā darbojas kā atbalstītāji un partneri.

"6 Senses" dibinātāja Landsbergiene domā, ka tikai aizrautīgs skolotājs ir lielisks skolotājs. Viņasprāt, ir pienācis laks mainīt uzskatus par skolām, pasniedzējiem un skolotāja profesiju kopumā.

Starptautiskā bērnudārza "6 Senses International Preschool" (Rīgā) dibinātāja, pedagoģe Dr. Austeja Landsbergiene.

"Ir atšķirība starp bērniem, kuri spēlējas vieni un ar kuriem spēlējas pasniedzējs," skaidro Landsbergiene. "Ir skolas, kurās skolotāji procesos neiesaistās un tikai gādā par bērnu drošību. Mēs mācām bērniem prasmes, kuras noderēs ilgā laika posmā, palīdzam attīstīt kritisko domāšanu. Šo prasmju attīstība prasa noteiktu laiku. Bērniem un skolotājiem ir jābūt kā vienlīdzīgiem partneriem, kas ciena cits citu. Manuprāt, šāda attieksme ir viens no 21. gadsimta izglītības pamatprincipiem."

Austeja Landsbergiene izglītības jautājumos konsultē Lietuvas valdību un dažādas izglītības iestādes. Viņa regulāri vada seminārus un uzstājas izglītības konferencēs un darbnīcās.

Papildus plašam izglītības aktivitāšu lokam Landsbergiene arī ir Starptautisko skolu padomes akreditācijas nodaļas biedre. Viņa ir izglītības jomas profesionāle ar specialitāti izglītības pārvaldībā, vadībā, skolotāju apmācībā, programmu veidošanā un uzraudzībā, bērnu audzināšanā un psiholoģijā.

Visi interesenti aicināti iepazīties ar papildu informāciju par šo pirmsskolas izglītības iestādi un tajā izmantotajām mācību metodēm mājas lapā www.6sensesinternational.com un Facebook lapā www.facebook.com/SixSensesPreschool/info. Ar bērnudārza pasniedzējiem var sazināties pa tālruni + 371 25133508 vai rakstot uz e-pastu riga@6sensesinternational.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!