Foto: Shutterstock
Kad pieaugušajiem kārojas apēst kādu saldumu, parasti rokas stiepjas pēc šokolādes tāfelītes. Mazuļi, kuri nekad to nav garšojuši, vēl neapzinās, cik ļoti pārsteigtas kādu dienu būs viņu garšas kārpiņas. Lai tu zinātu, kad savu atvasi iepazīstināt ar šokolādi jeb iedot to nogaršot, apkopojām galvenos viedokļus un skaidrojumus.

Šī tēma publiskajā telpā šobrīd kļuvusi ļoti aktuāla viena "Instagram" video dēļ. Dziedātāja Kellija Klārksone savā profilā bija nopublicējusi kadrus, kurā savai divgadīgajai meitai dod ēst šokolādes krēmu, vēsta "DailyMail". Pie šīs publikācijas simtiem mammu izteica dažādus viedokļus, vai tik mazam bērnam šādu gardumu vispār drīkst dot.

"Healthline" skaidro, ka kādreiz vecāki bijuši daudz piesardzīgāki ar šokolādes došanu bērniem, jo baidījās no iespējamām alerģiskām reakcijām. Šobrīd kļuvis skaidrs, ka alerģiju izraisītāja nav vis šokolāde, bet gan pievienotās sastāvdaļas, piemēram, rieksti. Pastāv ļoti maza iespēja, ka alerģijas cēlonis ir tīra šokolāde.

Neskatoties uz to, ieteicams katru reizi, kad iegādājaties šo gardumu, uzmanīgi izlasīt etiķeti un konsultēties ar pediatru par iespējamām alerģiskajām reakcijām. Tāpat ārsts izstāstīs, kuras pazīmes var liecināt par to parādīšanos, piemēram, izsitumi, vēdera sāpes vai nieze. Ir bērni, kuriem alerģiska reakcija var izpausties kakla vai mēles pampumos – tad obligāti jāvēršas pēc medicīniskas palīdzības.

Tā kā šokolāde pati par sevi vainojama pie alerģiskām reakcijām diez gan reti, aktuāls paliek jautājums, vai bērniem pašā dzīves sākuma posmā šo gardumu dot. Vecākiem vajadzētu noskaidrot, kāda ir konkrētās šokolādes tāfelītes vai konfektes uzturvērtība. Salīdzinājumā ar ķīmiskajiem saldumiem, kurus iespējams iegādāties veikalā, tīra šokolāde ir par to labāka.
Foto: Shutterstock

Principā to sastāvs neaizliedz došanu bērniem, taču būtu vairāk jāizvērtē mērenība – ja bērns jau tā maz ēd, tad šī garduma pagaršošana var viņa domas vēl vairāk aizvirzīt prom no pārtikas standarta izpratnē. Pārāk liels cukura daudzums, kas atrodams šokolādē, organismā var rezultēties sava veida atkarībā. Šajās situācijās aktualizējas jautājums par slimībām, piemēram, cukura diabētu. Katrā ziņā šokolādei nevajadzētu kļūt par gardumu, kuru bērnam ēst katru dienu.

Jaunus pārtikas produktus bērnam būtu ieteicams dot pa vienam, ievērojot laika intervālu, lai nepieciešamības gadījumā varētu saprast, no kā atvasei parādījusies kāda alerģiska reakcija vai citas problēmas. Saldumus, to skaitā arī šokolādi, nav ieteicams dot pirmajos dzīves gados. Vienmēr būtu vēlams sazināties ar bērna pediatru, jo viņš vislabāk pārzina mazuļa veselības stāvokli.

Pētījumi rāda, ka pieaugušajiem tumšā šokolāde sniedz pozitīvu ietekmi uz sirdsdarbību. Plašāk par pētījumu, lasi šeit. Neskatoties uz to, arī tumšās šokolādes ir dažādas, un to uzturvērtība var būt atšķirīga.

Tumšā šokolāde ir rūgta, tāpēc bērniem var līdz galam neiet pie sirds. Nereti vecāki izvēlas tā vietā dot šokolādes pienu, taču arī šo nevarētu saukt par labāko variantu. Ar veikala piena došanu bērniem arī nevajadzētu steigties, taču, kad būsi pārliecinājies, ka bērnam nav alerģija pret pienu, vari arī šokolādes pienu dot kā gardumu. Jāpatur prātā, ka arī tas uzturā jālieto, ievērojot mērenību, jo glāzē šokolādes piena ir vairāk cukura nekā tikai piena glāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!