Foto: Shutterstock
Katru gadu no 1. līdz 7. augustam tiek atzīmēta Pasaules zīdīšanas veicināšanas nedēļa. Nedēļas galvenais mērķis ir veicināt, atbalstīt un aizsargāt krūtsbarošanu.

Šogad tēma ir "Zīdīšana: dzīves pamats". Saskaņā ar Pasaules zīdīšanas alianses rekomendācijām, zīdīšana novērš un samazina iespēju zīdaiņiem uzņemt nepilnvērtīgu uzturu, tā nodrošina bērnam drošu uzturu pat krīzes apstākļos un arī samazina slogu uz vidi, ar zīdīšanas palīdzību iespējams samazināt nabadzību pasaulē.

Savukārt portālā "Veseligsridzinieks", ko veido Rīgas pašvaldība, tiek aplūkoti 10 baušļi jeb minēti 10 "jā" par labu zīdīšanai, kā arī atspēkoti visai izplatīti mīti. Tos sagatavojusi zīdīšanas veicināšanas konsultante Sandra Lase.

10 zīdīšanas baušļi

Ir svarīgi, lai bērns būtu pareizi pielikts pie krūts

Zīdīšanai nevajadzētu būt sāpīgai, mammai jāieņem ērta poza, tad var zīdīt, cik ilgi un bieži vēlas. Ja krūtsgaliem ir parādījušies noberzumi, sasprēgājumi, mammai sāp mugura – tātad mazulis nepareizi satver krūti vai ir zīdīšanai neērta poza. Dažkārt nepareiza pielikšana var arī būt bezsāpīga, bet bērnam tad neizdodas pilnvērtīgi izzīst pienu un viņš var slikti uzņemt svaru. Šāda situācija ir jālabo. Mazulim nav pareiza krūtsgala satveršanas refleksa, viņš gaida, ka mamma viņam to iemācīs, un ne krūtsgala forma, ne krūšu lielums nav tam šķērslis.

Zīdīšanas ilgumu un biežumu nosaka bērns

Mēs zīdām mazuli pēc pieprasījuma – pieliekam pie krūts pie jebkura nemiera un nenoņemam no tās, līdz viņš pats neatlaidīs. Mammas uzdevums ir sekot tam, lai abas krūtis labi un vienmērīgi tukšotos. Labāk ir dot vienu krūti vienā ēdināšanas reizē, tad bērns saņems ne tikai sākumpienu, bet arī trekno beigu pienu – tas ir nodrošinājums tam, ka vēderiņš darbosies kā nākas un svara pieaugums būs labs. Pārtraukumi starp ēdināšanām dienas laikā bērniem pirmajos dzīves mēnešos vidēji nav ilgāki par divām stundām, bet mazulis var prasīt pēc krūts arī biežāk – tas ir pilnīgi normāli. Diennakts laikā var sanākt 10-12 ēdināšanas un vairāk, jo mātes piens, atšķirībā no maisījumiem, viegli pārstrādājas un ātri tiek uzņemts. Mātes piens satur fermentus paša pārstrādei, tādā veidā slodze mazuļa gremošanas sistēmai ir minimāla.

Zīdīšana naktīs ir svarīga mammai un bērnam

Naktīs arī vajag zīdīt bērnu. Tas ir svarīgi viņam, lai labi pieņemtos svarā, un svarīgi mammai, lai viņai būtu pietiekami daudz piena. Nekāda burvju tēja nepalīdzēs uzlabot laktāciju, ja krūtis pietiekami nestimulēs bērns. Naktīs pārtraukumi starp ēdināšanām vidēji nav ilgāki par četrām stundām.

Labāk ir atteikties no māneklīšiem un knupīšiem

Mazulis pavisam atšķirīgi satver knupīti un krūti – tiek iesaistītas atšķirīgas muskuļu grupas, dažādas zīšanas tehnikas. Knupītis apgrūtina iemācīties pareizi satvert krūtsgalu, izmantojot to, bērns var nesaņemt pietiekami daudz piena. Pie tam, pastāv risks, ka bērns rezultātā atteiksies no krūts par labu knupītim.

Nevajag atslaukt pienu pēc zīdīšanas

Piena ir tieši tik daudz, cik ir nepieciešams bērnam – mātes organisms tam pieskaņojas 2-3 nedēļu laikā pēc dzemdībām. Atslaukt pienu var būt nepieciešams gadījumos, kad māte ar bērnu ir šķirti kaut kāda iemesla dēļ.

Krūtīm nav nepieciešama nekāda īpašā higiēna

Nevajag tās mazgāt vai smērēt ar kaut ko pirms un pēc zīdīšanas. Īpaši dziedzeri uz krūtīm izdala mīkstinošu bakteriālu smērvielu, ja to aktīvi mazgā, āda kļūst sausa, ir augstāks risks to traumēt. Pietiek vienkārši parūpēties par regulārām gaisa vannām un ērtu, pēc izmēra pareizi piemeklētu, veļu.

Nevajag svērt bērnu pirms un pēc ēdināšanas

Kontroles svēršanas nedod precīzu atbildi uz jautājumu, vai bērnam pietiek piena, zīdot pēc pieprasījuma. Lai sekotu svara pieaugumam, pilnībā pietiek nosvērt mazuli reizi nedēļā. Vai mazulis ir paēdis, var spriest pēc izlietoto autiņbiksīšu daudzuma. Pirmajā mēnesī labs rādītājs būs, ja novērojam bērniņam vēdera izeju trīs un vairāk reizes dienā, un pieslapinātas autiņbiksītes nomainām sešas, astoņas reizes dienā.

Līdz sešiem mēnešiem zīdainim nav nepieciešams nekāds papildu uzturs vai dzirdīšana ar ūdeni

Mātes pienā ir absolūti viss, kas nepieciešams mazuļa uzturam. Tas par 87 procentiem sastāv no ūdens, kurš kompensē organisma nepieciešamību pēc šķidruma. Turklāt viss, izņemot mātes pienu, būs lieka slodze bērna gremošanas sistēmai.

Zīdīšana ir veselīga mazulim līdz diviem gadiem un pat vairāk

Pēc gada samazinās piena barojošā vērtība – tā ir taisnība. Un tas arī ir dabiski, jo bērns tādā vecumā jau praktiski ēd to pašu, ko pieaugušie. Mātes pienam mainās sastāvs, pieaug tā loma imunitātes uzturēšanā, gremošanā, smadzeņu augšanas un nervu sistēmas attīstības stimulācijā. Tomēr zīdīšana joprojām ir nozīmīga mazuļa psiholoģiskajam komfortam. Mamma var brīnišķīgi apvienot darbu, aktīvu dzīvi un sava bērna zīdīšanu.
Foto: Shutterstock

Mammai ir nepieciešams informatīvais un psiholoģiskais atbalsts

Lai viss izdotos, vajadzīgas trīs lietas – vēlme, zināšanas un ticība saviem spēkiem. Ja mammai ir radušies jautājumi – labāk uzreiz vērsties pie zīdīšanas konsultanta, negaidot, kamēr tie pāraugs problēmās. Bet pat ja problēmas ir parādījušās, ticiet, tās ir atrisināmas, vajag tikai nedaudz pacensties.

10 mīti par zīdīšanu

Jo lielākas krūtis, jo vairāk tajās ir piena

Tas tā nav. Piena daudzums krūtīs nav atkarīgs no to formas vai izmēra.

"Neveiksmīga" krūtsgalu forma var būt šķērslis zīdīšanai

Bērnam ir zīšanas reflekss, bet nav pareiza krūtsgala satveršanas refleksa, jo viņš "nezina" iepriekš, kādas krūtis viņam "tiks". Tāpēc viņu var iemācīt satvert praktiski jebkuras formas krūšgalu, vienkārši dažkārt var būt nepieciešams nedaudz vairāk laika un pacietības.

Neizdodas atslaukt pienu – tātad tā ir maz vai nav vispār

Piens izstrādājas zīšanas procesā, tāpēc krūtis nekad nemēdz būt "tukšas". Bet nokāst ir vieglāk tās, kurām piemīt īpašība uzkrāt pienu – bet tā ir tikai individuāla īpašība, nekas vairāk.

Bērns ir nemierīgs, bet pēc tam, kad viņam iedod maisījumu, uzreiz aizmieg uz vairākām stundām – tātad, viņam pietrūka mātes piens un viņš bija izsalcis

Maisījums – tā ir liela slodze organismam un visa enerģija tiek patērēta tā pārstrādei, tā arī rodas "mierīgs" miegs. Labāk risināt problēmu ar nemieru, noskaidrot, kas to bija izraisījis. Ja iemesls tiešām ir piena trūkums, tad pie tā ir jāstrādā, nevis jāsāk lietot maisījums.
Foto: Shutterstock

Ja mamma ir saslimusi – viņa var caur pienu aplipināt bērnu

Pastāv tikai ļoti neliels skaits mammas slimību, kuru laikā mātes piens var kaitēt bērnam. Jebkurai saaukstēšanās ir inkubācijas periods, kura laikā bērnam jau ir bijusi iespēja "iepazīties" ar vīrusu – izraisītāju. Ja mamma ir saslimusi, viņai pienā nekavējoties paaugstinās pretvielu aizsardzības līmenis, un pārstāt zīdīt bērnu šajā situācija nozīmē atņemt viņam aizsardzību. Tādā veidā, mammai saslimstot, galvenais – izvēlēties ārstēšanās veidu, kas ir apvienojams ar zīdīšanu. Tad bērns nesaslims vai pārnesīs slimību maksimāli vieglā formā.

Piens stresa dēļ var pazust uz visiem laikiem vai "izdegt" no augstas temperatūras

Ja mamma pārcietusi lielu stresu vai saslimusi – tas tiešām var novest pie piena daudzuma samazināšanās un tā blokādes krūtīs (stresa gadījumā), bet tās ir tikai laicīgas grūtības, kuras ir iespējams pārvarēt.

Nedrīkst pieradināt mazuli aizmigt vai nomierināties ar krūti, savādāk viņu pēc tam nevarēs pat uz neilgu laiku atstāt ne ar vienu citu, izņemot mammu

Zīžot krūti, bērns saņem endorfīnus, tie ir laimes un baudas sajūtas hormoni, kuri kompensē jebkuru stresu. Tāpēc viņam ir pilnīgi dabiski nomierināties un aizmigt zem mammas krūtīm. Pietam mazulis brīnišķīgi saprot, ka krūts nav visiem, un ar citiem ģimenes locekļiem viņš atradīs citu veidu, kā nomierināties.

Ir kaitīgi daudz nēsāt bērnu uz rokām, šūpināt un ņemt pie sevis gultā zīdīšanai

Ne velti ķīnieši apgalvo, ka grūtniecība ilgst 18 mēnešus: deviņus no tiem nēsājam mazuli sevī un vēl deviņus – uz rokām. Taktilā stimulācija veicina augšanas hormona izdalīšanos – jo vairāk "roku", jo labāk. Jo komfortablāk bērnam noritēs šis pilnās atkarības periods, jo pārliecinātāks par sevi, atvērtāks pasaulei viņš būs nākotnē.

Šūpināšana – ir lielisks veids, kā nomierināt bērnu, pietam, tas veicina viņa vestibulārā aparāta attīstību. Svarīgi vien darīt to pareizi – šūpinām, stingri piespiežot mazuli sev klāt, tas ir, līdz ar savu ķermeni (sevi mēs nekad neiešūposim pārāk stipri).

Zīdot bērnu guļus, mamma labi atpūšas, un tā ir ērtākā pozīcija nakts ēdināšanai.

Nevajag baidīties, ka dēļ visa iepriekš minētā mazulis izaugs nepatstāvīgs vai paliks vecāku gultā uz visiem laikiem. Viņam ir iedzimta programma pieaugt un attīstīties, un – jo labāk mēs nodrošināsim viņa primārās vajadzības, jo sekmīgāk viņš šo programmu realizēs.
Foto: Shutterstock

Bez pudelītes vai knupīša nav iespējams ar bērnu izbraukt no mājas

Pēc tam, kad zīdīšana ir iegājusies, un mamma jau apradusi ar savu jauno lomu, droši var doties ar mazuli ceļojumā un ciemos. Vienkārši vajag ņemt vērā viņa miega un zīdīšanas ritmus. Šobrīd tiek pārdotas daudzas brīnišķīgas palīgierīces bērnu nēsāšanai, moderns "zīdīšanas" apģērbs mammām – tas ļauj zīdīt bērniņu nemanot apkārtējiem, praktiski jebkurā vietā un jebkurā situācijā.

Tiklīdz izaugs zobi – bērns sāks kost, un jau vajadzēs viņu atradināt no krūts

Zobi nebūt nav šķērslis zīdīšanai. Ja bērns sāk kost krūtī, vajag mierīgi viņu no krūts noņemt un nodemonstrēt savu nevēlēšanos komunicēt šādā veidā. Parasti pēc dažiem mēģinājumiem bērns saprot, ka rezultāts neatbilst gaidāmajam, un pārstāj tā darīt.

  • Vēl plašāk par jautājumiem, kas saistīti ar zīdīšanu un iespējām apmeklēt lekcijas, lasi šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!