Foto: Shutterstock
Daudzi vīrieši uzskata, ka nekad tā pa īstam nebūs gatavi kļūt par tēviem. Sievietēm ir vieglāk, viņām no dabas ielikts mātes instinkts. Bērnībā, pārtinot mīkstās rotaļlietas un lelles, tām špricējot zāles, lasot žurnālos rakstus par bērnu audzināšanu – citiem vārdiem sakot, sievietes jau no mazu meiteņu vecuma pamazām gatavojas kļūt par mammām.

Taču vīriešiem tēva loma ir kas pavisam jauns un gandrīz visos gadījumos – stresa situācija. Un tos, kuri vēl nav gatavi tēva lomai, var noteikt pēc atsevišķām pazīmēm, ko apkopojis portāls "Letidor", pamatojoties uz speciālistu viedokļiem.

1. Pats galvenais

Tavam vīrietim nav vēlēšanās dalīt tavu uzmanību ar kādu citu. Tavs partneris nav ar mieru perspektīvā atbīdīties otrajā plānā. Viņš vēlas, lai tu pilnībā piederi tikai viņam. Iespējams, tavs partneris baidās, ka viņam vairs netiks pasniegtas garšīgas pusdienas un vakariņas, ka pārtrauksi interesēties par viņa darbiem un visas rūpes un uzmanība tiks veltīta tikai bērnam. Tā vai citādi, taču šī iezīme praktiski nav savienojama ar teicienu – laimīgi vecāki. Viņš būs otrs bērns, kas cīnīsies par "mammītes" uzmanību.

2. Nauda, nauda

Viņš saka, ka tagad "nav naudas". Tā var būt sava veida psiholoģiskā nesagatavotība, kā arī – patiešām patiesība, jo viss bērnam nepieciešamais – ratiņi, autosēdeklītis, autiņbiksītes, apģērbs, rotaļlietas – patiešām neizmaksā lēti, un viņš to saprot. No otras puses, daži vīrieši gaida, kamēr varēs nopirkt ģimenei un bērnam "visu pašu labāko". Tādēļ, ja jautājums par dzīvesvietu un pamatvajadzībām ir atrisināts, vari pie šī jautājuma atgriezties un to apspriest.

3. Vecuma neatbilstība

Potenciālais tēvs ir vēl pavisam gados jauns un sevi nemaz tā īsti neapzinās kā personību. Tavam partnerim jau tā ir grūti tikt galā ar kādām sarežģītākām situācijām. Viņš saprot, ka līdz ar bērna parādīšanos viņam uzradīsies jauni sarežģījumi, kurus vajadzēs risināt un par tiem atbildēt. Pirms tam viņš nav pārliecināts, ka ar šo atbildības nastu tiks galā. Fizioloģiski tas var notikt gan tad, kad vīrietim ir 20 gadu, gan arī vecākam. Kopīgs ir viens – viņi paši vēl ir bērni.

4. "Tēma" neinteresē

Viņu neinteresē sveši bērni. Tavu vīrieti tracina viņu raudas, kaprīzes un viņš neizrāda iniciatīvu, lai ar viņiem parunātos, paspēlētos. Protams, pret saviem bērniem ikviens izturēsies citādi, taču šāda neinteresēšanās par bērniem tomēr būtu jāņem vērā.

5. Sociālā dzīve

Sociālā dzīve topošajam tētim ir pirmajā vietā. Vīrietis saprot, ka līdz ar bērna parādīšanos daudz grūtāk būs iespējams "izrauties", pasēdēt bārā ar draugiem, aiziet uz mīļākās grupas koncertu. Un līdz tam brīdim, kamēr viņš nebūs gatavs savu dzīvi mainīt, diez vai viņam parādīsies vēlēšanās mājās redzēt zīdaini un ar to nodarboties.

6. Nespēj parūpēties par sevi

Tu pamani, ka tavs partneris nav pieradis par kādu rūpēties. Viņš ir no tā tipa vīriešiem, kura dzīvi organizē viņa mīļotās sievietes – sieva vai māte. Viņam visu pasniedz, pienes, pasaka priekšā, kā dzīvot. Šādi vīrieši nav spējīgi tikt galā pat ar savām problēmām. Tikai tad, kad šis etaps būs pārgājis, viņš varēs iemācīties rūpēties vēl par kādu, būt patstāvīgs un kļūt par ģimenes galvu.

7. Vēlme padzīvot priekš sevis

Tavs partneris paziņo, ka vēlas padzīvot sev. Tā sakot, vīrietis ne vienmēr domā aktīvu dzīvi, kontaktējoties ar daudziem draugiem, dodoties ceļojumos, piedzīvojumos. Iespējams, viņam vienkārši trūkst izjūtas, ka viņš ir veiksmīgs vīrietis. Viņš var tev paiet pussoli pretī un pat piekrist bērnam, taču tādā gadījumā nav vērts no viņa kā tēva gaidīt lielu entuziasmu un interesi par bērna audzināšana un aprūpes jautājumiem. Viņš var ieņemt nogaidošu pozīciju līdz brīdim, kamēr būs sevi piepildījis – "iestādījis koku un uzcēlis māju".

8. Negribu, atsakos!

Uz taviem centieniem parunāt par bērniem, viņš atbild noraidoši. Sarunas par to, kādi vārdi viņam patīk, ko viņš gribētu – meitenīti vai puiku, un kādā pulciņā sūtīt bērnu, viņu vienkārši tracina. Bieži šādas sarunas beidzas ar strīdiem. Bet uz tiešu jautājumu viņš atbild: "Lūdzu, pagaidīsim pāris gadu". Tāda reakcija mēdz būt, kad vīriešiem patiesībā kaut kas neapmierina attiecībās ar potenciālo viņa bērnu māti. Ja ar šo jautājumu tiks galā, tad arī interese par bērnu partnerim var parādīties.

9. Attiecības ar vecākiem

Ja tavs vīrietis joprojām pret savu māti izturas necienīgi, tēvam mēģina kaut ko pierādīt, lamājas un aiziet, cērtot durvis, visticamāk, viņš pats vēl nav izaudzis. Attiecības ar vecākiem – tas ir pirmais pieauguša cilvēka rādītājs, cik tu pats kā "lielais bērns" esi gatavs uzņemties atbildību. Visiem vecākiem ir savi trūkumi. Kļūstot par vīrieti, ar bērnības aizvainojumiem vajadzētu tikt skaidrībā, būt pateicīgam mātei un tēvam, par to, ko viņi darījuši dzīves laikā, pārtraukt vecākus vainot kļūdās, kuras pieļāvis ir pats, uzveļot vecākiem atbildību par savas dzīves laimi.

10. Joki un niknums

Tu apzinies, ka kaut kādu iemeslu dēļ vēl nekad neesat pārrunājuši bērnu tēmu. Vēl vairāk, jebkurš mēģinājums pieskarties šim jautājumam, noved pie jokiem, agresijas, aizbildinājumiem padzīvot sev – vienvārdsakot, pie jebkā cita, tikai ne pie piekrišanas un bērna plānošanas. Visticamāk, viņš vēl nav gatavs, un perspektīva kļūt par tēvu – viņu biedē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!