Foto: Shutterstock

Mūsdienās bērni teju no autiņbiksīšu lietošanas vecuma jau ir uz "tu" ar datoriem, viedtālruņiem un planšetēm. Šī tendence satrauc vecākus, pediatrus un psihologus, kuri runā par iespējamām negatīvām sekām, pārmērīgi aizraujoties ar gadžetiem. Kā gan bērnus pasargāt no šīm mūsdienu reālijām?

Lūk, portāls "Adme" piedāvā astoņus principus veselīgai bērnu un jaunāko tehnoloģiju mijiedarbībai!

Nosaki pieļaujamo laiku, ko bērns drīkst pavadīt pie viedierīcēm

Laiks, ko bērns drīkst pavadīt pie ekrāniem, ir atkarīgs no viņa vecuma. Amerikas Pediatrijas akadēmijas rekomendācijas ir šādas:

No dzimšanas līdz 18 mēnešu vecumam – nekādu ekrānu, ieskaitot televizoru. Kā izņēmums var būt vien tiešsaistes sarunas, piemēram, "Skype" ar vecmāmiņu vai citiem radiniekiem.

No divu līdz piecu gadu vecumam laiks, ko bērns dienā var pavadīt pie ekrāniem, ir ne vairāk kā viena stunda. Šajā laikā ietilpst izklaides, skatoties televīziju, planšeti, tālruni vai datoru.

Bērniem, kuri vecāki par sešiem gadiem, ir vērts noteikt noteiktu laika periodu, ko viņš var pavadīt pie ekrāniem (vairums speciālistu runā par to, ka maksimāli tās varētu būt divas stundas dienā).

Turklāt ir jāraugās, lai gadžeti nepaņem laiku, ko bērns varētu pavadīt miegā, fiziskās aktivitātēs un cita veida darbībās, kas nepieciešamas bērna veselībai un attīstībai.

Neaizliedz – piedāvā citus variantus

Paņemt nost viedtālruni, planšeti vai citu ekrānierīci un pateikt: "Tā, ej padari kaut ko citu!" – ir drošs ceļš pretim histērijai. Ir jāpiedāvā alternatīva, kāda interesanta kopīga nodarbe: sports, pastaiga, zīmēšana, lasīšana, makšķerēšana ar tēti – atkarībā no bērna vecuma un interesēm.

  • Šeit atradīsi pirmsskolas vecuma bērnu vecākiem domātus ieteikumus par viedierīču lietošanu. Tos sniedz Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas speciālisti.

Esi piemērs

Bērni kopē savu vecāku uzvedību. Ja mamma ir ar grāmatu, pastāv daudz lielāka varbūtība, ka arī bērns gribēs grāmatu, nekā, ja mamma laiku pavadīs, nemitīgi skatoties savā viedtālrunī.

Pārskati pats savas attiecības ar gažetiem. Cik laika tu tām velti? Cik bieži pārbaudi e-pastu, ziņu portālu jaunumus? Vai tu sev piešķir kādu dienu absolūti brīvu no interneta un ekrānierīcēm?

Esi starpnieks un ceļvedis bērna attiecībās ar ekrānierīcēm

Parādi bērnam, ka internets un gadžeti – tā nav tikai izklaide, bet arī informācijas avots, zināšanu krātuve. Pamudini bērnu papētīt, uzdot jautājumus, esi arī pats gatavs uz tiem atbildēt un dalīties pieredzē.

Foto: Shutterstock

Piemēram, "Panorāmas" diktore Laura Vonda savai piecus gadus vecajai Meitai Helēnai piedāvā planšeti lietot kopā. Laura ar meitu parkā novēroja, kā vārna gribēja nozagt gardumu turzu. Abas aizgāja mājās un paskatījās video, kuru internetā ir tik daudz, ko vēl šie putni sastrādājuši. Vai arī – abas krāsojušas grāmatiņu, kad Helēna aizrādījusi, ka vardes ir zaļas nevis sarkanas, kā krāsojusi mamma. Laura uzreiz aicinājusi paskatīties internetā, kādās tik krāsās patiesībā vardes mēdz būt. "Interneta lietošana var būt jēdzīgāka," pieredzē dalās Laura, kura ir stingri nolēmusi domāt par to, lai meitai viedierīces nekļūtu par galveno nodarbi, bet plašāk par Lauras pieredzi lasi šeit.

Pievērs uzmanību satura, par ko interesējas bērns, kvalitātei

Līdz deviņu gadu vecumam vecākiem būtu jākontrolē tas interneta saturs, kas pieejams bērniem. Vislabāk, protams, būs, ja prioritāte būs izglītojošām programmām un mājaslapām, kas varētu palīdzēt bērnam trenēt uzmanības, komunicēšanās, sapratnes prasmes, stimulēt viņa interesi būt zinātkāram. Vēlams izmantot funkciju "vecāku kontrole", kas ierobežo pieejamo mājaslapu sarakstu.

Nosaki zonas, kuras būs brīvas no interneta un ekrānierīcēm

Nosaki zonas (guļamistaba, bērnu istaba) un laiku (kopīga pusdienošana, vakariņas, izbrauciens dabā), kas vienmēr būs brīvs no interneta un ekrānierīcēm. Neliec datoru bērnistabā. Liec viņam saprast, ka guļamistabā un bērnistabā vai pie pusdienu galda šīm ierīcēm nav vietas. Pediatri arī iesaka izvairīties no ekrānierīču lietošanas vismaz stundu pirms nakts miega.

Palīdzi pusaudzim saprast interneta sociālās dzīves principus un izvairīties no iespējamām kļūdām

Līdz 12 gadu vecumam – vislabākais ir iztikt bez sociālajiem tīkliem. Pusaudzim, kurš vecāks par 12 gadiem, ir svarīgi būt šajā vidē, jo šis ir periods, kad bērns mācās saprast sevi, saprast, kāds viņš ir citu acīs, un meklēt apkārtējos domubiedrus.

Foto: Shutterstock

Šajā laikā ir svarīgi būt blakus un palīdzēt pusaudzim labāk saprast sociālo tīklu principus. Vienlaikus esi uzmanīgs – piemēram, nekomentē sava bērna bildes un ierakstus. Bērnam ir tiesības uz savu privāto telpu arī internetā.

Brīdini par riskiem

Šajā vecumā, kad tu bērnam ļauj klejot pa sociālajiem tīkliem bez tavas modrās acs, ir svarīgi pastāstīt, kādas bīstamības pastāv interneta vidē. Ir svarīgi paskaidrot tos riskus, kas var pastāvēt, publiskojot privātu informāciju. Liec bērnam noprast, ka viņš vienmēr varēs vērsties pie tevis pēc palīdzības, ja vien radīsies šāda nepieciešamība.

  • Bet plašāk par to, kādi riski pastāv un kā vecāki var palīdzēt saviem pusaudžu vecuma bērniem, nirstot arvien dziļākās interneta dzīlēs, lasi šeit un šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!