Foto: Shutterstock

Augsta riska grūtniecība ir problēma, kas var skart ikvienu sievieti. Arī grūtniecība, kas iestājusies ar medicīniskās apaugļošanas palīdzību, vienmēr tiek uzskatīta par augsta riska grūtniecību. Par to, ko nozīmē šis jēdziens un kāds būtu grūtniecei ieteicamais rīcības plāns, stāsta klīnikas "EGV" ginekoloģe un dzemdību speciāliste dr. Inta Dinsberga.

"Augsta riska grūtniecība nav precīzi definējama un vienota diagnoze, kas rodas vienā dienā," akcentē dr. Dinsberga. Ir nepieciešams laikus vērsties pie sava ginekologa, kas spēs identificēt grūtniecības risku, izpētot sievietes vispārīgo veselību, slimības vēsturi, iepriekšējo dzemdību pieredzi un citus faktorus. Sievietes veselības aprūpes kārtību grūtniecības laikā, dzemdībās un pēcdzemdību periodā, kā arī jaundzimušā veselības aprūpes kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi "Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtība" – tātad ārstam, balstoties gan uz savu pieredzi, gan uz vadlīnijām, ir pieejams pasākumu kopums, kas ļauj laikus identificēt iespējamās problēmas.

"Augsta riska grūtniecības iemesli ir dažādi. Tā bieži rodas, mijiedarbojoties vairākiem faktoriem. Par iemeslu tai var būt augļa ģenētiskā patoloģija, hormonu disbalanss, neginekoloģiskās veselības problēmas, iedzimtas dzemdes anatomiskās īpatnības un nepilnības, seksuāli transmisīvās slimības, dzimumceļu infekcijas, liekais svars, pārāk liels vai pārāk mazs grūtnieces vecums un citi faktori. Ļoti bieži agrīna grūtniecība pārtraucas tad, ja auglim ir kāda ģenētiskā patoloģija," uzsver ginekoloģe.

Rūpējoties par korektu ģimenes plānošanu, sievietēm ar hroniskām slimībām būtu vēlams apmeklēt ārstu pirms bērniņa ieņemšanas, lai izvērtētu savas grūtniecības izredzes. "Simptomi, kas liecina, ka ar grūtniecību kaut kas nav kārtībā, ir asiņošana un sāpes," brīdina Dinsberga. Tādā gadījumā sievietei nekavējoties jāvēršas pie speciālista.

Lai augsta riska grūtniecība noslēgtos pozitīvi, ir nepieciešams ievērot sava ārsta norādījumus. Ir ļoti svarīgi atrast savu speciālistu, kam uzticēties, jo pašārstēšanās vai situācija, kad grūtniece pati vada savu grūtniecību, var novest pie traģiska iznākuma. "Uzticēšanās ir ļoti svarīga sastāvdaļa ginekologa un grūtnieces sadarbībā," saka ārste un aicina laikus vērsties pie sava speciālista.

  • Pirmais sveiciens no mazuļa var būt grūtniecības tests, par to, kad to labāk veikt un kad doties pie ārsta, lasi šeit.
  • Savukārt te atradīsi rakstu par augsta asinsspiediena bīstamību grūtniecības laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!