Foto: Agarska Triāla klubs

Motosporta veidi lielai daļai asociējas ar ātrumu, bīstamību un, protams, traumām. Tomēr ne visos motosporta veidos tas tā ir. Mazliet vairāk vēlos iepazīstināt jūs ar mototriālu, par ko, iespējams, sākotnēji varētu rasties nepareizs viedoklis.

Triāls ir motosporta disciplīna, kas ietver braukšanu ar speciāli aprīkotu motociklu pa speciāli veidotu trasi sarežģīta reljefa apstākļos. Mototirāla mērķis – pārvarēt trasi ierobežotā laikā un ar iespējami mazu kāju saskari ar zemi, saņemot pēc iespējas mazāk soda punktu. Sacensības tiek aizvadītas dažādām meistarības un vecuma klasēm.

Kas nepieciešams, lai gūtu panākumus

Disciplīna

Kā ikvienā sporta veidā, lai sasniegtu katru jaunu virstoni, līdz tai ir mērķtiecīgi un disciplinēti jāstrādā. Tāpēc, ja bērns apgūs disciplīnas ievērošanu sportā, viņam noteikti izdosies to ievērot arī ikdienā.

Atlētisks ķermenis

Nepietiek tikai ar to, ka braucējs prasmīgi lieto motociklu, viņam jābūt arī atlētiskam. Pakāpeniski, atbilstoši savam vecumam, ir cītīgi jāattīsta muskuļu spēks, izturība, ķermeņa lokanība un koordinācija. Ir ļoti svarīgi, ka bērns attīstās daudzpusīgi.

Komandas (ģimenes) atbalsts

Šis ir individuālais sports, tomēr, lai veiksmīgi varētu startēt sacensībās un pārdomāti attīstīties, blakus noteikti ir jābūt vismaz vienam cilvēkam, kurš palīdzēs tikt galā gan ar tehniskām lietām, gan būs spējīgs un zinošs asistēt trasē un vēlēsies augt līdz ar braucēju.

Spēja pārkāpt bailēm

Bailes ir katram, tomēr, ja bērns trenējas pārdomāti un neskrien laikam pa priekšu, tad viņam noteikti izdosies pārkāpt tām pāri. Šajā sporta veidā, lai veicinātu savu attīstību, sākumā ir jāiegulda darbs pie prasmes balansēt uz motocikla, nepieliekot kājas pie zemes. Bet, apgūstot šo šķietami mazo un neinteresanto prasmi, braucējs pārliecinoši jutīsies trasē un spēs arvien tālāk un vairāk attīstīties.

Foto: Agarska Triāla klubs

Šīs ir tās dažas pamatlietas, ko attīsta mototriāls un kas noderēs jebkuram cilvēkam turpmākajā dzīvē.

Diemžēl viens no lielākajiem stereotipiem, kas saistās ar motosportu, ir traumatisms, ko, par laimi, gan nevar attiecināt uz mototriālu, jo šajā motosporta disciplīnā tas ir ļoti rets un pat izbēgams. Varu minēt daudz iemeslus, taču galvenais ir tas, ka šajā sportā nav lielu ātrumu, kas ļauj izvairīties no nejaušām kļūdām. Braucējam vispirms ir jāiemācas un jāsaprot pamatlietas, pie kurām traumas gūt ir praktiski neiespējami un, kad tās apgūtas, rodas iespēja kāpt augstāk un pārliecinoši darīt to, ko saproti. Ne velti šo sporta veidu dēvē par motosporta ābeci.

Situācija Latvijā

Latvijā tiek organizētas Latvijas un Baltijas čempionāta sacensības vairākos posmos, kas pulcē 50–60 sacensību dalībnieku moto un velo klasēs. Sacensības paredzētas visu vecumu un meistarības līmeņu sportistiem – sākot ar iesācējiem/bērniem, beidzot ar profesionāliem un pieaugušajiem/veterāniem. Latvijā sasniedzamais līmenis braucējiem ļauj veiksmīgi konkurēt arī Eiropas un Pasaules čempionātos!

Nāc un izmēģini

Ja tu vēl neesi izlēmis, ar ko varētu nodarboties tava atvase, tad nāc un pārliecinies pats, cik interesanti ir nodarboties ar sporta veidu, kas izskatās ekstrēms, tomēr nav pārlieku riskants!

Ja tev ir interese redzēt dzīvē moto triālu, tad 27.–28. augustā Ozolnieku novada „Priežkalnos” notiks 2016. gada Latvijas triāla čempionāta noslēdzošie divi posmi. Sestdien gan moto, gan velo klasēm, bet svētdien tikai moto klasēm. Divu dienu sacensības „Priežkalnos” solās būt intriģējošas. Pirmā dalībnieka starts abas dienas 11.

Vairāk informācijas: Facebook/AgarskaTK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!