Foto: Shutterstock

Pirmais un galvenais bērna draugs parādās viņa dzimšanas brīdī – tā ir viņa mamma. Sākumā mazulis mācās komunicēt un pieņemt pieaugušos, bet jau vēlāk sāk interesēties par citiem bērniem. Pirmās pamanāmākās pazīmes komunikatīvo prasmju attīstībā bērnam parādās, tuvojoties divu gadu vecumam: sākotnēji viņš tiecas pie vecākiem bērniem, pēc tam – pie jaunākiem, bet visbeidzot – pie vienaudžiem. Pirmie draugi, kurus bērns iemācās pieņemt kā tuvus cilvēkus, rodas ne agrāk kā trīs gadu vecumā.

Kā mazulim palīdzēt veidot kontaktu un atrast draugus? Uz šo jautājumu portālā "Mama" mēģina rast atbildes jomas speciālisti.

Ja mazulis jau ir sācis bērnudārza gaitas, adaptācijas etapā vari bērnus no grupiņas uzaicināt pie sevis ciemos – pēc nodarbībām vai brīvdienās (vienlaikus varēsi tuvāk iepazīties ar citu bērnu vecākiem). Nav nepieciešams sarīkot trokšņainus svētkus un tematiskus vakarus, kamēr bērnam nebūs nostiprinājies attiecību loks ar citiem vienaudžiem. Ja mazulis neapmeklē bērnudārzu, vienkārši dodieties abi uz bērnu rotaļu laukumu - bērniem ieteicams apmeklēt arī kādus pulciņus, attīstošās nodarbības vai sporta treniņus mazuļiem (piemēram, peldēšanas vai jogas nodarbības, kurās darbojas sistēma "mamma+mazulis").

Mazulis ne uzreiz sapratīs, ka bērni, kurus viņš redz apkārt, var kļūt par viņa draugiem, bet pieradīs būt vienaudžu ielenkumā un noteikti atcerēsies tos, kuri viņam īpaši iepatikušies. Tikai nepiespied bērnu komunicēt ar citiem mazuļiem pretēji viņa gribai – ja mazulis patlaban vēlas spēlēties tikai ar tevi, tajā nav nekā briesmīga.

Cik draugu mazulim ir nepieciešami

Foto: Shutterstock

Tas atkarīgs no bērna temperamenta, no apstākļiem, kādos viņš dzīvo un viņa vajadzībām pēc komunikācijas. Kādam pietiks ar vienu draugu, bet citam nepieciešama liela kompānija, lai justos komfortabli.

Viennozīmīgas atbildes uz šo jautājumu nepastāv, bet portāls "Baby Center" centies atrast vidējo aritmētisko – diskusijā par to, vai mazam bērnam nepieciešami draugi. Lūk, ko šī portāla lietotāji atzinuši: mazulim ir jākomunicē ar dažāda vecuma cilvēkiem, no dažādiem sociāliem slāņiem, dažādu viedokļu piekritējiem. Par bērna draugiem var kļūt tavi kaimiņi vasarnīcā, bērni no mākslas pulciņa un piecus gadus vecs zēns, kurš dzīvo stāvu augstāk...

Savukārt portāla "Parenting" veidotāji ir daudz konkrētāki: viņi raksta, ka bērnam kā minimums vajadzētu būt pieciem draugiem. Starp viņiem – kaimiņš, sportists, vecāks bērns, pretējā dzimuma bērns un draugs, kuru mazulis izvēlas pats.

Jo dažādāks bērna draugu loks, jo bagātāka emocionālā pieredze, ko tavs bērns gūs no šīs draudzības. Neizdari uz bērnu spiedienu un pavēro, kā viņš iepazīst pasauli caur šo komunikāciju, kas norit ārpus ierastā ģimenes loka.

Mazulis negrib draudzēties

Foto: Shutterstock

Mans bērns rotaļu laukumā nevēlas ne ar vienu draudzēties. Tas ir normāli?

Jā. Bērni pietiekami bieži ignorē viens otru pēc tam, kad zudusi pirmā interese par jauno draugu. Tādēļ nesteidzini bērnu iet prom no smilšu kastes, ja viņš it kā ne par vienu bērnu neizrāda interesi.

Tā dēvētā paralēlā spēle, kad mazulis patstāvīgi spēlējas ar mantiņām, kaut ko saka, izrāda emocijas, nevienam konkrēti nepievēršot savu uzmanību, ir ļoti svarīga. Tā kļūst par pirmo etapu ceļā uz komunikatīvās pasaules iepazīšanu, ieliekot sociālo prasmju pamatus un mācot vērot citus bērnus.

  • Kā palīdzēt iedraudzēties ar vienaudžiem, uzzini šajā rakstā, kur par šo jautājumu plaši stāsta pediatrs Artis Žeigurs.

Viegla pieeja jaunai draudzībai

Foto: Shutterstock

Vēlos, lai mans bērns viegli spētu kontaktēties ar citiem bērniem. Ko es varu darīt, lai to panāktu?

Lai bērnu iemācītu kontaktēties, nodibināt saikni ar citiem bērniem un viņš pats normāli justos starp citiem bērniem un pieaugušajiem, ieteicams sekot dažiem noteikumiem.

Atbalsti jebkuru palīdzību: bērns var tev palīdzēt gatavot ēst vai novākt galdu. Pierādīts, – ja mazulis aug vairāku cilvēku lokā, pieņemot viņa palīdzību, viņš būs daudz atvērtāks un komunikablāks.

Rādi labu piemēru. Gan ar pieaugušajiem, gan bērniem komunicē cieņpilni, maigi un mierīgi. Zināms, ka tiešu tu esi sava bērna galvenais treneris un mentors.

Jebkurā brīdī centies parādīt pieķeršanos savam bērnam. Runā par to, ka mīli viņu, apskauj, no visa spēka centies viņu izprast, trenē empātijas spējas. Tieši tā izaug komunikabli un mīļi bērni, kuri prot novērtēt draudzību.

Samazini konkurenci starp bērniem. Nedali starp viņiem mantas un emocijas uz pusēm, sniedz to visu atkarībā no vajadzības katrā konkrētā brīdī.

Cieni un paslavē ikvienu "grūdienu" sociālo prasmju attīstībā.

Kautrīgs bērns

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mans bērns ir ļoti kautrīgs. Tas kādreiz pāries?

Kautrība ir iedzimta rakstura īpatnība, tādēļ cerēt uz to, ka tā pati par sevi pāries, nav vērts. Taču kā vecāks tu vari bērnam palīdzēt pieņemt sevi un censties tikt galā ar šo mazo problēmu. Kas ir jādara?

Ja bērns iet dārziņā, pajautā audzinātājai, vai grupiņā ir vēl kaut viens kautrīgs bērns. Kad šāds mazulis "atrasts", parunā ar viņa vecākiem un centieties bērniem veidot kontaktu. Tas abiem sniegs pārliecību: ja viņi spēj kontaktēties viens ar otru, tad varēs to pašu arī ar citiem bērniem.

Iemāci bērnu vienkāršos veidos sākt sarunu un iepazīties. Izspēlē šīs iepazīšanās ainiņas mājās, izmantojot mīkstās rotaļlietas un pazīstamo vidi.

Iešuj bērna kabatā podziņu un pasaki, ka tu par viņu domā ikreiz, kad viņš tai pieskaries. Tas palīdzēs tajās situācijās, kad tevis nav blakus, bet kautrība kļūst par nepārvaramu šķērsli.

Ģērb bērnu vienkārši, neizcel viņu no vienaudžu kompānijas vai citiem bērniem grupiņā. Tas, kas tev šķiet mīlīgi, bērnam var būt papildu šķērslis draudzēšanās lietās.

  • Franču psihologa padomus, kā kautrīgam bērnam palīdzēt tapt atraisītākam, atradīsi šeit, bet te iepazīsties ar visai tipisku un nepareizu vecāku rīcību gadījumos, kad mājās aug kluss vai pārāk kautrīgs bērns.

Kā bērnus iemācītu spēlēties kopā

Foto: Shutterstock

Nevajag bērnu piespiest ar kādu draudzēties: tu vari viņu tikai virzīt uz to un pateikt priekšā, kas būtu jādara vienā vai citā situācijā. Labākais veids, kā iemācīties draudzēties – kopīga spēle.

Atceries, ka tev nevajag bērnu piespiest dalīties ar savām rotaļlietām, viņam ir tiesības nedot tās lietas, kuras viņš sargā, un viņam jābūt pārliecinātam, ka tu bērnu atbalsti. Ja vēlies, lai mazulis spētu satuvināties ar citiem bērniem, piedāvā viņiem kopīgas nodarbes, kuras neparedz kaut kādu agresīvu formu apmaiņu. Iedod viņiem zīmuļus, plastilīnu un krāsas, lai katrs varētu izvēlēties to, ko viņš vēlas, lai pavada laiku kopā, un tu pamanīsi, ka viņi iemācīties mainīties ar lietām pārrunu ceļā.

Neliedz un nepārtrauc mazas palaidnības: tieši pretēji, palīdzi bērniem "nolaist tvaiku", ieslēdzot mūziku vai iedodot vecas avīzes: viņi var tās plēst vai pagatavot papīra "sniegpārsliņas" un palaist tās lidojam, piemēram, stāvot uz krēsla.

Sākumā centies būt blakus, kamēr mazais spēlējas ar citiem bērniem. Bērni, kad tiek pieskatīti, ir daudz pacietīgāki un pārliecinātāki par sevi. Mazuļi, kuri neatrodas vecāku redzeslokā, ir tendēti uz agresiju un darīšanu pāri citiem bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!