Foto: Shutterstock

Šis ir aktīvs slimošanas laiks. Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pēdējo divu nedēļu laikā ir krietni pieaudzis mazo pacientu skaits, tādēļ mediķi aicina vecākus pārdomāt, vai patiešām visos gadījumos tūliņ jāpošas uz slimnīcu, jo vieglākās saslimšanās arī paši vecāki var sniegt bērnam nepieciešamo palīdzību.

Šoreiz aplūkosim, ko var darīt mājās, ja bērnam sāp auss, bet šeit atradīsi BKUS padomus gadījumos, kad mazajam ģimenes loceklim sāp kakls, te, ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra vai aizcietējumi, bet šeit, – ja ir šķidra vēdera izeja un vemšana.

Bērns sūdzas par sāpēm austiņā? Pirmkārt, iedod pretsāpju medikamentus, piemēram paraceptamolu vai ibuprofēnu bērna vecumam un svaram atbilstošā devā.

Otrkārt, samazini deguna gļotādas tūsku! Attīri degunu un iepilini degunā līdzekli, kas mazina deguna gļotādas iekaisumu (padomus medikamentu izvēlē var sniegt gan farmaceits, gan ģimenes ārsts kaut vai pa tālruni).

Ko noteikti nedarīt? Nereti "labus" padomus sniedz vecmammas, tā teikt, pieredzē pārbaudītas metodes iesakot mīļajam mazbērnam. BKUS mediķi uzsver – neliec bērnam ausī ģerānijas, alveju vai kampareļļā mērcētu vati! Nesildi ausi ar termoforu, lampu vai izmantojot citas metodes. Ar šādām darbībām tu vari tikai pastiprināt iekaisumu austiņā.

Kādos gadījumos jādodas uz slimnīcu?

  • Ja sāpes nepāriet pēc atkārtotas pretsāpju medikamentu lietošanas vai sāpes palielinās.
  • Ja auss atvirzās no galvas (izskatās atļukusi).
  • Ja parādās pietūkums rajonā aiz auss.

Atceries, ka izdalījumi no auss nenozīmē, ka nepieciešams steidzami doties uz slimnīcu. Pacients var vērsties arī pie ģimenes ārsta vai pie otoralingologa poliklīnikā. Bērnu slimnīcas Neatliekamās palīdzības nodaļā ausu sāpes ārstē pediatrs. Otolaringologs tiek piesaistīts neskaidros gadījumos.

BKUS informē, ka pēdējās nedēļās ir īpaši liels apslimušu un traumas guvušu bērnu pieplūdums Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļā (NMPON).

Jau otro nedēļu katru dienu Bērnu slimnīcas NMPON ierodas ap 200 un reizēm pat vairāk nekā 220 bērnu diennaktī. Pie tik liela mazo pacientu pieplūduma diemžēl veidojas garākas rindas un līdz ar to arī ilgāks gaidīšanas laiks.

"Ja bērnam ir nelieli veselības traucējumi, kurus varētu atrisināt arī ģimenes ārsts, lūdzam vērsties pēc palīdzības pie sava ģimenes ārsta. Lielākā daļa bērnu, kuri tiek atvesti uz Bērnu slimnīcas NMPON, ir ar iesnām, klepu, paaugstinātu temperatūru, kuru noteikti pirmajās saslimšanas dienās var atrisināt ģimenes ārsts, tā mudina BKUS mediķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!