Foto: Shutterstock
Ja apsēstos un padomātu, tad vecāki bērnam gribētu daudz ko pateikt. Un mums, vecākiem, patiešām ir ko teikt: sākot no ģimenes vēstures līdz tam, kas ir laime. Bet, vai mēs to darām bieži?

Darba dienās visbiežāk vecāki ir noslogoti ar ikdienas rūpēm un raizēm, kuras neviens cits, izņemot paši, neatrisinās. Sarunas ar bērniem visu laiku tiek atliktas uz "pēc tam". Galvenais – neaizmirst uzvilkt apavus, apģērbt un pabarot, pēc tam vēl nebūtu slikti bērnu pašu pieradināt pie kārtības, atbildības, sniegt izglītību utt. Bet vēl pēc tam nākas ar nopūtu secināt, ka esam pazaudējuši kontaktu ar saviem bērniem.

Kad mēs esam pārtraukuši viens otru saprast? Iespējams, tad, kad esam pārstājuši sarunāties un teikt ļoti svarīgus vārdus. Tie ir pavisam vienkārši un visiem zināmi. Tomēr tiem ir milzu spēks, kas spēj radīt stipras, uz mīlestību, uzticību un cieņu, balstītas attiecības starp bērniem un vecākiem.

Kā portālā "Ihappymama" uzsver speciālisti, pamēģini šos vārdus, ko minēsim tālākā tekstā, saviem bērniem teikt iespējami biežāk. Tas viņiem palīdzēs augt laimīgiem un par sevi pārliecinātiem cilvēkiem.

  • Savukārt šeit atradīsi 10 bieži lietotas frāzes, kas bērnus nākotnē var padarīt par kompleksainiem pieaugušajiem.

Es tevi saprotu

Līdzjūtības vārdus – lūk, ko vēlas dzirdēt bērns, kurš skrien pie tevis, lai pastāstītu par savu problēmu vai kādu mazo bēdu. Nevis pamācīšanu vai moralizēšanu, bet vārdus, ka viņš ir sadzirdēts, saprasts un pažēlots. Bet pēc tam jau var tikt skaidrībā ar stratēģijas izstrādi šķēršļu pārvarēšanai.

Vēlu tev labu dienu

Parasti mēs aprobežojamies ar uzvaras vai panākumu vēlējumiem pirms kādiem svarīgiem notikumiem, piemēram, sacensībām vai eksāmeniem. Bet dzīve sastāv no parastām dienām, kurās, kā zināms, atgadīties var viss kaut kas. Vecāku siltie vārdi var uzlādēt ar pozitīvismu un labu noskaņojumu visas dienas garumā.

Foto: Shutterstock

Paldies par palīdzību

Ne tikai pieaugušajiem ir pieņemts, ka par palīdzību vai kādu labu darbiņu tiek pateikts paldies. Arī mazi bērni un pusaudži burtiski uzplaukst pēc nopelnītās pateicības no pašiem tuvākajiem cilvēkiem. Pieaugušajiem nebūtu slikti atcerēties, ka neredzams darbs nemāca būt atbildīgiem, toties krāj aizvainojumu un nevēlēšanos piedalīties ģimenes lietās.

Es ticu, ka tu varēsi

Atbalsta vārdiem nevajadzētu pārvērsties par manipulāciju, kad vecāki piespiež bērnu lēkt augstāk par galvu. Bet tie ir vajadzīgi, kad bērnu nepieciešams pamudināt, iedvesmot un palīdzēt spert jaunu soli.

Foto: Shutterstock

Esmu priecīgs, ka tu man esi

Lūk, tāds, kāds tu esi: ietiepīgs un skaļš, kluss un kautrīgs, mīļš vai brīžiem pat nepaklausīgs. Var piestrādāt pie bērna rakstura iezīmēm, palīdzēt viņam kaut ko sevī pārveidot, bet vienlaikus nelauzt viņa personību, nelipināt no viņa savu ideālu. Mīlestības un pieņemšanas vārdi, kurus bērns dzirdēs no saviem vecākiem, ir vislabākā motivācija itin visam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!