Foto: Shutterstock
Katrā no gadalaikiem, ņemot vērā dažādos laikapstākļus, ir lietas, no kurām būtu jāizvairās gan pašam, gan jāpasargā bērns, lai izvairītos no tik nepatīkamās saslimšanas. It sevišķi tas ir mokoši, kad ārā spīd saule un draugi izbauda skaisto laiko, bet bērnam jāsēž mājās un jādzer klepus sīrups. Kas ir tās svarīgākās lietas, kuras būtu jāievēro vecākiem vasaras periodā un ne tikai, stāsta pediatre Laila Vaivode.

Protams, ka bērniem būtu jāizvairās no kondicionieriem, caurvējiem, tiešiem un pārāk ilgiem saules stariem. Vaivode norāda, ka peldēties, lai atveldzētos, nav nekas slikts. "Droši peldamies, nav jau nekādas noteiktas temperatūras, kurās drīkst līst ūdenī. Ja mammai sirdsapziņa atļauj, tad peldamies. Bērni jau ir izturīgi, nekādi temperatūras noteikumi jau neeksistē."

Kas jāņem vērā, bērnam ļaujot izbaudīt peldēties priekus, lasi šeit, kur plašāk tiek skaidrots, kas ir slimība, kas tiek dēvēta par peldētāja ausi. Tā izpaužas ar stiprām sāpēm un ir vasarai raksturīga vaina, taču to var iegūt jebkurā gadalaikā, nododoties ūdenspriekiem gan baseinā Latvijā, gan dienvidu zemēs. Vēl ir jāpadomā, vai mazo laist plunčāties pa "mazajām jūriņām", kāpēc tam jāpievērš uzmanība, uzzini rakstā šeit.

Foto: Shutterstock

Mājas aptieciņas saturs, ja mājās ir bērns, īpaši neatšķiroties no tā, ko vajadzētu sagādāt ziemas periodā, jo bērni slimo tieši tāpat, neatkarīgi no sezonas, stāsta pediatre. "Tās pašas zāles pret temperatūru, pretcaurejas līdzekļi, labās baktērijas un citas klasiskas lietas."

Pediatres pieredze liecina, ka vasaras mēnešos pie viņas visbiežāk ierodas bērniņi, kuri saslimuši ar angīnu un mokās ar klepošanu. Neizpaliek arī dažādas traumas, kuras raksturīgas vasaras sezonai. "Traumas pamatā gūst riteņbraucēji un tie, kuri pārvietojas ar skrituļdēļiem un skrituļslidām. Šūpoles, kuras atrodas teju ikvienā bērnu spēļu laukumā, ir elements, kas arī mēdz satraumēt bērnus. Batuti arī ir populāra izklaide, kuras rezultātā bērni bieži iegūst traumas." Pediatre atzīst, - ja viņai būtu teikšana, tad šo atrakciju noteikti aizliegtu.

"Ja tu lēkā viens, tad ir savādāk, bet parasti bērni lēkā barā un tad nu sacenšas, kurš augstāk, kurš tālāk, kas arī noved pie nelāga iznākuma."

Galvenais un pirmais ieteikums, ko pediatre iesaka vecākiem, ir pieskatīt bērnus un tik tiešām – neizlaist tos no sava redzesloka, jo tas bieži vien ir visu nelaimju cēlonis. "Pieskatām un sargājam savus bērnus. Kas notiek ar bērnu, ja kaut uz īsu brīdi viņu atstāsi karstā automašīnā, lasi šeit.

Foto: Shutterstock

Obligāti jālieto saules aizsargkrēmi, pārvietojoties ar braucamrīkiem, liekam ķiveres un aizsargus ceļiem un elkoņiem. Tuvojoties siltajam un saulainajam laikam, aktīvas ir kļuvušas arī ērces. Nenāktu par ļaunu pārskatīt vakcināciju pases, vai ir laikus veikta revakcinācija pret tādu smagu slimību kā ērču encefalīts, ja ne, tad pēdējais laiks to izdarīt.

  • Kā izvēlēties pareizo aizsargkrēmu zīdainim, lasi te. Bet šeit atradīsi rakstu par to, kā droši un veselībai nekaitīgi ar zīdaini uzturēties pludmalē. Savukārt šajā rakstā uzzini, kā izvēēties karstam laikam atbilstošas autiņbiksītes.

Noteikti arī sekojam līdzi higiēnai, jo zarnu vīrusi mīl silto laiku, mazgājam rokas un nelietojam uzturā nemazgātus augļus un ogas,"iesaka pediatre, lai bērnu iecienītās izklaides būtu drošas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!